De meest gelezen artikelen van 2010

0

Het jaar 2010 zit er bijna op, ook voor ons is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. In een aantal artikelen willen we deze week belichten wat er op het gebied van digitaal lezen allemaal gebeurd is. We beginnen met een overzicht van welke nieuwsberichten er dit jaar op onze site het meest gelezen werden.

Vijf van de tien populairste nieuwsberichten zijn berichten die op een of andere manier over de iPad gaan. Hoewel dit vooral ook een multifunctionele tablet is, blijken veel mensen het apparaat te gebruiken om boeken, tijdschriften en kranten op te lezen. Een ander opvallend goed scorend nieuwsbericht is het bericht over de ereader die de Aldi ging verkopen. De top tien van meest gelezen artikelen in 2010 ziet er als volgt uit:

1 Beveiligde ebooks op de iPad

Het populairste artikel van dit jaar gaat over de lancering van de iPad-app van txtr. Dit bericht werd meer dan 11.300 keer gelezen. Txtr was de eerste applicatie waarmee het mogelijk was beveiligde ebooks op de iPad te lezen. Het is opvallend dat dit pas vier maanden na het begin van de verkoop van de iPad in de VS was. Inmiddels zijn daar al weer een aantal bijgekomen, waarvan vooral Bluefire het wint op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

2 5 apps voor leesfanaten

Op de tweede plek staat een artikel waarin vijf lees-applicaties voor de iPad onder de loep worden genomen. Dit artikel werd vlak na de lancering van de iPad in de VS geplaatst en kon rekenen op flink wat belangstelling. In totaal is het artikel nu meer dan 11.200 keer gelezen.

3 Aldi gaat ereader verkopen
Wanneer de Aldi een product gaat verkopen kun je wel stellen dat het product in kwestie behoorlijk mainstream begint te worden. De Aldi begon in de zomer met de (tijdelijke) verkoop van de Promedia eBook Reader, een 6-inch ereader met SiPix-scherm. Met een prijs van 229 euro en functies als wifi en touchscreen bood de reader op dat moment behoorlijk wat waar voor het geld. Op dit moment zijn er voor dat bedrag echter betere opties verkrijgbaar, onlangs verkocht de Aldi het apparaat dan ook voor de gereduceerde prijs van 150 euro.

4 iPad nog niet interessant voor Nederlandse lezers
Een artikel dat ook aardig wat lezers trok was het bericht vlak na de introductie van de iPad in januari, waarin werd gesteld dat de tablet voorlopig voor Nederlandse lezers niet zo interessant zou zijn. Op het moment van schrijven was er nog niet veel bekend over het beleid van Apple met betrekking tot applicaties van derden. Inmiddels blijkt echter dat er steeds meer applicaties beschikbaar komen waarmee ook Nederlandse lezers aan hun trekken komen.

5 Nu een ereader kopen of nog even wachten
Aan het begin van 2010 verscheen er een artikel op de site over de vraag of het slim was op dat moment al een ereader te kopen, of dat je beter nog maar even kon wachten. Dat veel mensen met die vraag zaten en zitten, blijkt uit het feit dat het artikel nu al bijna 9.500 keer gelezen is. Inmiddels zijn er zoveel goede en betaalbare ereaders op de markt dat deze vraag misschien wat achterhaald lijkt, alhoewel er ook in 2011 weer een hoop nieuwe ontwikkelingen zitten aan te komen.

6 iPad in Nederland te koop
Op 23 juni lag de iPad voor het eerst in Nederland in de winkel. Dat veel mensen hierop gewacht hadden, bleek wel uit de lange rijen die er die ochtend voor veel winkels stonden. Ook het artikel dat we schreven naar aanleiding van deze lancering werd goed gelezen. Hierin zetten we onder meer op een rijtje welke applicaties rondom digitaal lezen de kersverse iPadbezitter zeker niet mocht missen.

7 Digitale strips lezen
Op de zevende plek in de lijst van meest gelezen nieuwsberichten staat een artikel over het lezen van digitale strips. In deze gastbijdrage wordt ingegaan op de verschillende formaten die er zijn voor digitale strips en hoe je die kunt lezen. Je leest er bijvoorbeeld alles over de manieren om strips op je ereader te zetten.

8 Bol.com en de week van het digitale boek
Een wat recenter populair artikel is het bericht over de week van het digitale boek, die Bol.com begin november organiseerde. De webwinkel had toen voor het eerst de aanbieding van een gratis ereader bij aankoop van een bundel ebooks. Het bedrijf had echter in de eerste dagen van die week te kampen met wat problemen, waardoor bijvoorbeeld de productinformatie van de ereader niet goed weergegeven werd en bestellingen op een verkeerd bedrag uitkwamen.

9 Een goed boek kent geen einde
Wat betekent het ebook voor de gewone boekhandel? In dit artikel van begin maart wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen van digitaal lezen voor de boekhandel. Dat dit een actuele kwestie is, blijkt uit het aantal keer dat het artikel gelezen werd, tot nu toe ruim 7.800 keer.

10 De naam van Apple’s tablet
Op de tiende plek van populaire artikelen in 2010 staat het bericht waarin de naam van de iPad werd vermeld, van 27 januari. In dit artikel worden enkele hoogtepunten van de persconferentie van Apple op een rijtje gezet, zoals bijvoorbeeld de komst van de iBooks-app.

Vorig artikeliFlow Reader: nieuwe iOS-app voor beveiligde ebooks
Volgend artikel‘iPad 2 krijgt leesvriendelijker scherm’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in