Wat is het lot van eInk-ereaders?

0

De markt is de afgelopen maanden overspoeld met zwart-wit ereaders. Het ziet er naar uit dat ze de komende tijd ook steeds goedkoper worden. Maar is er nog wel een markt voor zulke apparaten, met de komst van tablets en meer geavanceerde kleurenereaders?

Fabrikant Kobo kondigde vorige week een ereader van 149 dollar aan en mikt daarmee als een van de eersten op de markt voor goedkopere ereaders. Het gaat weliswaar om een opgewaardeerde ereader van Netronix, die inmiddels al weer enkele jaren oud is, maar die doet waar het voor gemaakt is: ebooks weergeven. Welke groepen kopers zouden geïnteresseerd zijn in zo’n goedkope ereader met maar een functie?

Koopjesjagers
Er zijn altijd mensen die geen 200+ euro gaan besteden aan een apparaat dat ze maar af en toe gebruiken. Voor die mensen zijn tablets en geavanceerde ereaders duidelijk geen optie. Juist een goedwerkende, goedkope en gebruiksvriendelijke ereader zou voor die groep een uitkomst zijn. Gezegd moet worden dat deze groep altijd een invloedrijke positie inneemt in de markt, kijk bijvoorbeeld naar het succes van goedkope laptops, mp3-spelers en mobieltjes.

Vakantielezers
Mensen die een dure tablet hebben gekocht, zullen er tamelijk zuinig op zijn en het apparaat niet overal mee naar toe nemen. Als ze op een strandvakantie of wereldreis iets te lezen mee willen nemen, is het voor die groep aantrekkelijk genoeg om de aanschaf van een degelijke, goedkope ereader te overwegen. Er zijn immers genoeg mensen die naast een dure iPhone ook nog een iPod-shuffle hebben.

Bibliotheken
Bibliotheken gaan zich steeds meer interesseren in digitaal lezen. Voor hen vormen tablets en dure kleurenereaders niet direct een grote bedreiging. Je kunt je voorstellen dat juist goedkope ereaders een uitkomst zouden zijn. Ze kunnen er dan veel van aanschaffen en uitlenen aan leden. Het risico dat er dan af en toe eens een kapot gaat is te overzien.

Scholen
Met de hoeveelheid collegebundels en gekopieerde artikelen die nu gebruikt worden, kan het wellicht een idee zijn om dat soort teksten in het vervolg digitaal te gaan verspreiden. De Kindle was dan wel niet zo’n succes onder studenten in Amerika, zolang je het apparaat alleen gebruikt voor het weergeven van bijvoorbeeld extra artikelen en woordenboeken zou het goed kunnen werken. Wanneer de ereader goedkoop is, zal het flink schelen in de kosten van het drukken en de distributie van studiemateriaal.

Fanatieke ebooklezers
Veel mensen die eenmaal een eInk-ereader hebben uitgeprobeerd zweren erbij en denken dat de leeservaring van (LCD)tablets en andere kleurentechnieken niet goed genoeg zal zijn. Die mensen zullen meestal wel iets meer geld overhebben voor een goede ereader, maar zullen niet zomaar op een kleurenereader overstappen als de techniek niet minstens net zo leesvriendelijk is. Als in de toekomst het duurdere segment vrijwel volledig uit kleurenereaders zal bestaan, zullen ze zonder moeite overgaan op goedkopere modellen.

Wanneer de ebookmarkt volwassen wordt, zal er naar verwachting steeds meer segmentatie optreden. Dat is eigenlijk alleen maar positief, want het betekent dat er meer keus komt. Ook de prijsconcurrentie zal toenemen. Naar de uitkomst van al deze ontwikkelingen kunnen we alleen nog maar gissen. Veel zal daarbij afhangen van de mogelijkheden die de techniek biedt.

Zie je misschien nog andere markten voor goedkope ereaders?

(Via: Gear Diary.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in