3D-techniek voor boeken

0

Nu 3D in films en videogames populair begint te worden, lijkt het boek het volgende medium te worden waarbij de techniek kan worden toegepast. In Zuid-Korea zijn onderzoekers erin geslaagd boeken van 3D te voorzien.

Met het succes van blockbusters als Avatar en Alice in Wonderland is 3D al bijna ingeburgerd. De eerste 3D-televisies zijn al op de markt en ook voor computerspellen is de techniek geschikt. Zijn boeken nu de volgende stap? Bij het Zuid-Koreaanse Gwangju Institute of Science and Technology hebben ze twee kinderboeken van 3D-techniek voorzien. In een filmpje is te zien hoe een gedrukt boek tot leven komt, compleet met vechtende draken en helden. De plaatjes in het boek activeren de software in een speciale bril die de lezers op hebben. Als de lezer het boek beweegt, bewegen de 3D-beelden mee.

“Het kostte ons drie jaar om de software te ontwikkelen,” zei Kim Sang-cheol, de leider van het project. Hij zei eveneens dat de techniek voor allerlei soorten boeken gebruikt kan worden en ziet ook toepassingen voor 3D-beelden op bijvoorbeeld smartphones.

Voor leesboeken is 3D waarschijnlijk niet zo interessant, maar voor plaatjesboeken kan het een leuke toevoeging zijn. Op de eerste ereaders met ingebouwde 3D-functionaliteit zullen we waarschijnlijk nog wel even moeten wachten.

Filmpje (spoel door naar ongeveer 4.30):

(Via: Reuters.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in