Eerste Harry Potter-ebooks met watermerk duiken op bij torrentsite

0

Binnen twee dagen na de opening van Pottermore.com zijn de eerste via die website verkochte Harry Potter-ebooks opgedoken op een torrentsite. Het betreft ePub bestanden die zijn voorzien van onzichtbare watermerken die aangebracht zijn met de Booxtream technologie waarover eReaders.nl gisteren berichtte.

De boeken van J.K. Rowling werden al veel langer uitgewisseld via torrentsites, ook al werden ze tot de opening van Pottermore.com afgelopen week nog niet officieel als ebooks aangeboden. Fans scanden de boeken of typten deze over, waarna ze via diverse torrentsites te downloaden waren.

Nu zijn echter ook de eerste officiële Harry Potter-ebooks te downloaden via een torrentsite. Het betreft ePub ebooks die voorzien zijn van onzichtbare kenmerken. Dit watermerk, aangebracht met de uit Nederland afkomstige Booxtream technologie, maakt het mogelijk om te identificeren wie de ebook bestanden geupload heeft.

Volgens The Digital Reader heeft de uploader wel geprobeerd om het watermerk uit de ebookbestanden te verwijderen, maar is hij daar niet (volledig) in geslaagd. De kans bestaat derhalve dat de betreffende uploader tegen de lamp loopt en juridische acties tegemoet kan zien. Maar dan is het kwaad al geschied; de betreffende ebooks zijn immers al vrijelijk te downloaden.

De vraag is dus in hoeverre social drm effectief is. Er hoeft immers maar één iemand de fout in te gaan, waarna iedereen het werk alsnog vrijelijk kan downloaden. Aan de andere kant: een watermerk zorgt er wellicht voor dat iemand zich wel twee keer bedenkt alvorens hij zijn ebooks aan iemand anders doorstuurt.

Vorig artikelTablet is meest gebruikte ebooklezer in Nederland
Volgend artikelVerkoop digitale magazines VS verdubbeld maar blijft laag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in