Bibliotheken moeten actief ebooks aanbieden

0

Moeten bibliotheken zich actief op ebooks gaan richten? Deze vraag leeft al wat langer in de bibliotheekwereld, maar nu is het antwoord bekend: ja. Onderzoeksbureau TNO bracht vandaag rapport uit over een onderzoek naar de rol van ebooks in de Nederlandse openbare bibliotheken. De grootste conclusie: bibliotheken moeten nu van start gaan met ebooks.

Stichting Bibliotheek.nl gaf TNO de opdracht te onderzoeken wat de openbare bibliotheken in Nederland op het gebied van ebooks aan hun leden moeten aanbieden. TNO keek naar de huidige ontwikkelingen op de markt van ereaders en ebooks en stelde een aantal aanbevelingen en voorstellen op.

Ontwikkelingen
Volgens TNO moeten partijen die een rol willen gaan spelen in de markt van ebooks en ereaders de huidige ontwikkelingen serieus nemen. Het ebook zorgt voor grote veranderingen op het gebied van gebruikservaring. Daarbij passen digitale boeken in een maatschappelijke trend van veranderend mediagebruik. Zo lijkt bijvoorbeeld tegenwoordig toegang belangrijker te zijn dan bezit. Tegelijk moeten bibliotheken zich realiseren dat ebooks meer zijn dan een digitale versie van boeken. Daarom moeten bibliotheken hun bestaande ideeën over boeken loslaten als ze zich met ebooks willen bezighouden.

De bekendheid en aantrekkelijkheid van ebooks en ereaders onder het (Nederlandse) publiek zijn in korte tijd flink gegroeid. Opmerkelijk is dat volgens TNO de acceptatie van het ebook in de bibliotheekwereld sneller lijkt te gaan dan in de boekhandel. Hoewel ebooks nu nog vooral een niche zijn, moeten bibliotheken zich juist op een brede doelgroep richten. TNO stelt in het rapport dat de ebookmarkt een groeimarkt is en dat bibliotheken nu moeten instappen als ze een rol van betekenis willen spelen. Voor de opzet van een goed functionerend platform is volgens TNO namelijk zo’n 2 à 3 jaar nodig.

Aanbevelingen
Wat moeten bibliotheken doen? TNO stelt dat bibliotheken het beste kunnen beginnen met het aanbieden van ebooks in ePub- en PDF-formaat, die leden kunnen downloaden naar hun eigen apparaat. Het abonnement moet daarbij gebaseerd zijn op een maximum aantal downloads, met daarboven een prijs per stuk. Opvallend is dat TNO het bibliotheken afraadt om ereaders uit te gaan lenen. Volgens het onderzoek is dit veel te complex en te duur. Daarbij verandert de techniek te snel en zorgt het uitlenen van ereaders ervoor dat bibliotheken zich meer op helpdeskvragen moeten richten. TNO adviseert ook om zo mogelijk af te zien van strenge DRM. Als alternatief stelt het onderzoeksbureau de bibliotheken voor om sociale DRM uit te proberen. Daarbij moet de bibliotheekwereld lessen trekken uit ervaringen in de muziek- en game-industrie.

TNO ziet ook mogelijkheden om als bibliotheken samen met uitgevers in een win-win situatie terecht te komen. Bibliotheken kunnen namelijk een aantrekkelijk aanvullend distributiekanaal worden voor uitgevers en mogelijk ook voor auteurs. Bibliotheken zouden verder ook op het gebied van ebooks een eigen collectiebeleid moeten gaan voeren.

Volgens TNO zal het positief zijn wanneer bibliotheken zich actief op de markt voor ebooks gaan begeven: “Proactief handelen betekent niet alleen meebewegen, maar vooral ook meesturen en anticiperen op hoe de toekomst er uit kan gaan zien. Met een gezamenlijke toekomstvisie op eBooks en een bijbehorende roadmap (waar dit onderzoek bouwstenen voor levert) kunnen bibliotheken mede richting geven aan de benodigde vernieuwing.”

Lees het volledige rapport op de site van de Stichting Bibliotheek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in