Google Books nu ook onderwerp van onderzoek voor EU

0

De EU gaat, na de VS, nu ook onderzoeken of Google met het Book Search project geen auteursrechten schendt. Duitsland vindt van wel.

Korte geschiedenis
Google scant sinds 2002 boeken in om ze al dan niet volledig beschikbaar te maken via de zoekresultaten. Het gaat niet alleen om boeken in het publieke domein, maar ook om boeken waarop nog auteursrecht berust en, het allerheetste hangijzer, de zogenaamde wezen waarvan niemand weet wie het auteursrecht heeft en dat niet meer te achterhalen is. Worden hier nu auteursrechten geschonden of niet? De rechter gaat de zaak horen in oktober 2009.

Onderzoek door EC
Duitsland vindt nu dat het kopiëren in strijd is met Europese regels: Europese auteurs zouden Google expliciet toestemming moeten geven om hun boeken te gebruiken. Dit wijkt af van de website die nu online staat, waarin een schrijver of rechthebbende zich expliciet moet terugtrekken als hij niet wil dat Google van zijn boeken ebooks maakt.

De ministers van Economische Zaken, waaronder onze eigen minister Maria van der Hoeven, hebben nu besloten een onderzoek te laten instellen naar de praktijken van Google Book Search en de toelaatbaarheid daarvan. Google heeft al aangegeven de dialoog te willen aangaan met de Europese Commissie.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Vorig artikelMeer dan één miljoen eInk readers verkocht
Volgend artikelEerste video van BeBook 2 in actie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in