Beperkingen ereader zetten aan tot ongestoord lezen

0

Vaak vinden mensen een ‘echte’ ereader maar niks; je kunt er alleen maar op lezen, niet op internetten, mailen of video’s mee bekijken. Anderen ervaren de beperkingen van ereaders juist als een zegen en kunnen eindelijk weer lekker lezen, zonder continu afgeleid te worden.

In een tijdperk waarin zowat elke smartphone video’s en muziek kan afspelen en je overal op je mobiel je email kunt checken en het internet op kunt gaan, lijkt een op elektronisch papier gebaseerde ereader maar een apparaat van de vorige eeuw, met zijn grote zwart/wit scherm en beperkte functionaliteit.

Toegegeven, het zou maar wat handig zijn als je een ereader kunt gebruiken als mini-laptop of smartphone, maar daar zijn de apparaten nu eenmaal niet voor bedoeld. De fabrikanten van eInk readers richten zich op het prettig kunnen lezen van digitale teksten, niet op de zoveelste iPhone-killer of eee-kloon.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, zou de oude Cruijff zeggen, en zo is het maar net. Op PaidContent schrijft Tom Weber over zijn Kindle: “Over a few weeks, I rediscovered my ability to simply read the book or article I had punched up in the first place. (Just like—gasp!—old-fashioned printed matter.) It’s particularly enjoyable when reading a newspaper or magazine—enough so that I’ve been routinely purchasing some of these publications when I could have grabbed my laptop and read them for free on the web. In effect, I’m paying for the lack of distraction.”

Weber heeft er dus geen enkel probleem mee om content aan te schaffen die hij elders wellicht gratis kan downloaden, want de eenvoud van zijn Kindle dwingt hem als het ware tot lezen en niets dan lezen (‘unitasking’, noemt hij dat). En inderdaad, uit eigen ervaring blijkt dat je op een iPhone of netbookje ook prima stukken tekst kunt lezen, maar je bent zo afgeleid door een inkomend belletje, emailtje, of door je eigen aandrang om ‘even’ iets op Wikipedia op te zoeken. Voor je het weet ben je uren aan het surfen en ben je vergeten dat je aan het lezen was.

Wellicht heeft ‘de ideale ereader’ dus helemaal geen full-color scherm, met draadloos internet en ingebouwde browser, maar is het gewoon een apparaat met een zwart/wit scherm en kan het alleen ebooks en ezines weergeven, pagina voor pagina. Het goede nieuws: die apparaten zijn al volop leverbaar!

Vorig artikelEreader Stanza voor de iPhone en iPod Touch
Volgend artikeliPhone app van Barnes & Noble

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in