Op vakantie? Leen een ereader

0

Nu het digitale lezen langzaam aan het doorbreken is, worden de voordelen ervan steeds duidelijker. Een groeiend aantal bibliotheken experimenteert dan ook met het uitlenen van ereaders. Ideaal wanneer je binnenkort op vakantie gaat en geen zin hebt om kilo’s boeken mee te nemen. In welke bibliotheken kun je terecht?

Wat opvalt is dat de bibliotheken vaak verschillende voorwaarden verbinden aan de uitleen van een ereader. Sommige vragen er een uitleenbedrag voor, soms moet je ook een borg betalen en de uitleentermijn varieert van een tot meerdere weken. Op de ereaders staan diverse ebooks voorgeïnstalleerd.

De bibliotheken in de Zuid-Hollandse Delta bieden bijvoorbeeld een Sony PRS-300 te leen. Deze kunnen leden een week lang gratis lenen. Voor je hem mee kunt nemen moet er wel een gebruiksovereenkomst getekend worden. Volgens de website is de ereader te leen in de bibliotheken in Hellevoetsluis, Brielle, Ouddorp, Middelharnis, Oostvoorne, Oude Tonge, Rockanje, Rozenburg Geervliet/Heenvliet en Zuidland.

Ook in de Drentse bibliotheken kun je ereaders lenen. Van mei 2010 tot mei 2011 bieden diverse Drentse bibliotheken de Sony PRS-600 voor vijf euro per week te leen aan. Deze is beschikbaar in de gemeentes Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld. De bibliotheek in Schiedam biedt eveneens de Sony PRS-600 aan. Deze wordt voor twee weken uitgeleend, iedereen met een basislidmaatschap komt in aanmerking.

In de drie bibliotheken in Haarlem en omstreken kun je voor een week een ereader lenen, tegen een borg van 50 euro. In Flevoland kun je bij de bibliotheken onder meer terecht voor de Sony PRS-600 en de Bebook.

De bovenstaande bibliotheken zijn slechts enkele voorbeelden van bibliotheken die ereaders aanbieden. Een zoekrondje op internet toont dat een behoorlijk deel van de bibliotheken inmiddels een ereader te leen heeft. Vaak is die te vinden door in de online catalogus van de betreffende bibliotheek te zoeken op ‘e-reader’ of ‘ereader’.

Hoewel een uitleentermijn van een week misschien iets te kort is als je drie weken op vakantie gaat, biedt de uitleen van ereaders wel een mooie kans om eens uit te proberen of een ereader iets voor je is. Als je daarna lang op vakantie gaat kun je alsnog besluiten om zelf ook een ereader te kopen.

Vorig artikelAmazon lanceert Kindle-app voor Android
Volgend artikelMirasol-schermen nog dit jaar op de markt
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in