Ebooks en ereaders – een richting

0

Ebooks en ereaders zijn nog in het beginstadium van de ontwikkeling. Op dit moment ziet een ebook er nog uit als een papieren boek, maar dan digitaal. “Leuk, een ebook, maar wat kan het nog meer?” is de vraag van de iPhone generatie.

De iPhone generatie is gewend met een veeg van een vinger door een boek te bladeren, verwacht in een telefoon op zijn minst een (video)camera, Bluetooth, internettoegang, mogelijkheden om e-mail te versturen en ontvangen, Twitterclients, muziek af te spelen, een kleuren-touchscreen met hoge refresh rate en o ja, ook nog te kunnen bellen en sms-en. En liefst is de telefoon ook nog niet zwaarder dan een paar honderd gram en ziet hij er nog een beetje modern uit, anders kun je hem niet aan je vrienden laten zien.

Ebooks, mede door de beperkingen van de huidige ereaders, steken er maar schraal bij af. Geen plaatjes, geen kleuren, geen internettoegang. Maar ziet een papieren boek er ook niet zo uit? Boeken voor volwassenen hebben over het algemeen geen plaatjes, geen kleuren en geen internettoegang. Ze hebben alleen maar een lap tekst. Hoort een ebook alleen een digitale versie van een papieren boek te zijn of wordt het ebook echt iets nieuws?

Evolutie – de ereader
Daarom moet de ereader moet nog een beetje doorontwikkelen, om de iPhone generatie mee te krijgen. De essentie van een boek zal altijd wel hetzelfde blijven: een verhaal dat zich ontrolt met een plot en een aantal karakters die zich al dan niet ontwikkelen naarmate de vertelling verder komt. Maar hoe het boek zich presenteert, papier of ereader, dat is aan verandering onderhevig. We hebben inmiddels de ereader zoals deze nu is: grijstinten en knopjes voor het “omslaan van de pagina”. Daarvoor was het een papieren boek met een harde of zachte kaft. Daarvoor was het een rol perkament en nog verder terug schreef men op stenen en muren van grotten.

De ereader kan wel wat pimping gebruiken. Het apparaat is wit, grijs of zwart en kent alleen grijstinten in het scherm. Afgezien van de COOL-er ereader is het alsof de crisis heeft toegeslagen in de kleurenindustrie. De casing is de eyecandy van de ereader en grijstinten spreken daarbij niet echt aan.

Ook de weergave van een ebook in een ereader kan en moet ook beter. Behalve de verversingssnelheid van een pagina, is 4 tot 8 grijstinten nou ook niet echt een halleluja ervaring. De Fujitsu Flepia is een begin, met haar kleurenscherm, maar de verversingssnelheid is nog niet snel genoeg om filmpjes af te spelen en daarmee de jeugd te bekoren.

Evolutie – het ebook
Het ebook zoals men dit nu kent, is volgens sommigen een tussenfase. Het ebook is nog steeds net zo statisch als een papieren boek. Een papieren boek is een losse entiteit, een eenzame verzameling van bladen met woorden, zinnen, alinea’s, verhalen. Het staat niet in verbinding met andere boeken. Een ebook is net zo statisch, omdat je het nog niet kan linken aan andere ebooks. Je kunt nog geen zoekopdracht doen op bijvoorbeeld drie verschillende zoekwoorden en dan een lijstje titels terugkrijgen.

Zie hier het onderschatte belang van metadata. Als ieder ebook voldoende metadata meekrijgt, dan kun je een zoektocht doen op meerdere zoekwoorden en een hele lijst terugkrijgen met titels die voldoen aan je zoekopdracht en zo tot onverwachte ontdekkingen komen die je leeslijst enorm kunnen uitbreiden.

Zo worden ebooks een dynamisch geheel waarmee je veel meer kunt dan alleen maar lezen.

Voor mensen die alleen een boek willen lezen, is het prima zoals het ebook nu is. Maar er zal een afsplitsing ontstaan van ebooks die meer zullen zijn, meer zullen kunnen. Webachtige ebooks die in een browser worden weergegeven (in the cloud), maar zijn dit dan nog wel boeken?

“Leuk, een ebook, maar wat kan het nog meer?” vraagt de iPhone generatie. Een ebook kan je net als met een papieren boek ver weg voeren naar andere landen, andere streken, andere zeden, andere tijden. Het kan je verwijzen naar andere ebooks met een aanverwant onderwerp. Een ebook zal waarschijnlijk nooit foto’s kunnen maken. Maar dat kon je met een papieren boek ook al niet.

Vorig artikelRuzie om ebook royalties
Volgend artikelBritse concurrentie voor Amazon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in