Gerucht: Apple overweegt overname Barnes & Noble

0

De technologieblog BGR kreeg een tip van iemand die claimt dat Apple intern gesprekken voert over een mogelijke overname van Barnes & Noble. Volgens speculaties zou Apple Barnes & Noble’s ebook-bibliotheek dan toevoegen aan de iBooks-store. Bovendien zou de Nook uit de winkels gehaald worden, en zouden de B&N-shops omgevormd worden tot Apple Stores.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat deze tip klopt, want volgens Boy Genius Report zelf is die afkomstig van een ‘onbewezen bron’. Toch loont het de moeite om hier bij stil te staan, en om de voor- en nadelen van een eventuele overname op een rijtje te zetten.

Volgens de laatste officiële berichten beschikt Apple over een kapitaal van 76,2 miljard dollar. Aangezien Barnes & Noble een marktwaarde van 1,06 miljard dollar heeft, is het financieel haalbaar voor Apple om Barnes & Noble over te kopen.

Toch zou deze overname ongewoon zijn Apple, omdat het bedrijf rond Steve Jobs doorgaans kleinere en meer strategische overnames doet. Apple’s grootste overname tot dusver is die van Steve Jobs’ NeXT voor 400 miljoen dollar. Vervolgens kocht Apple P.A. Semi voor 278 miljoen dollar, en Quattro Wireless voor 275 miljoen dollar.

Al deze overnames hadden welomlijnde doelstellingen. Zo moest NeXT Apple helpen bij de ontwikkeling van OS X, beschikte P.A. Semi over de knowhow die nodig was voor het bouwen van de chips voor de iPhone en de iPad, en stond Quattro Wireless het bedrijf bij op het gebied van mobiel adverteren met iAds.

Wat de overname van Barnes & Noble Apple zou opleveren is daarentegen minder duidelijk. Volgens Boy Genius Report zou het aanbod aan digitale boeken en magazines van Barnes & Noble een verrijking kunnen zijn voor Apple’s iBooks-winkel. Voorts zou een grotere retail een voordeel kunnen zijn, maar het is nog maar de vraag of Apple daar momenteel behoefte aan heeft. Apple wil zich met de Apple Stores overigens differentiëren van traditionele retailers. Als het bedrijf de Barnes & Noble-shops verwerft, zouden die dus ingrijpend veranderd moeten worden.

En wat zou er met de Nook gebeuren? Apple kan wel een goedkoop alternatief voor de iPad gebruiken, dat bovendien beter geschikt is om ebooks op te lezen, maar het is eerder onwaarschijnlijk dat Apple de Nook zou behouden in het geval van een overname.

(Via: BGR en VentureBeat)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in