De vloed van Android tablets en ereaders

0

Mike Cane, zelfbenoemd ebook dilettant, voorspelt een grote vloed aan Android mini tablets voor volgend jaar. Deze mini tablets zouden de opvolgers kunnen zijn van de huidige generatie eInk ereaders.

Hij voorspelt deze hausse op basis van het uitbrengen van Android 2.0 op 27 oktober 2009. Deze nieuwe versie van het Google besturingssysteem geeft onder meer de mogelijkheid om via Bluetooth peer to peer connectiviteit te hebben en ondersteunt HTML 5.

Steeds meer ereaders hebben een dubbel scherm: 1 eInk scherm en 1 (kleiner) LCD touchscreen voor navigatie en aanschaffen van ebooks, gebaseerd op Android. Denk bijvoorbeeld aan de nook en de Alex van Spring Design.

Wat de nook en de Alex met twee schermen oplossen, doet Pixel Qi in één scherm: je kunt dit scherm omzetten van een energieverslindend LCD kleurenscherm naar een energiezuinig eInkscherm. Cane voorspelt dat de Alex overklast zal worden door Pixel Qi, de nook zal volgens hem nog wel even overeind gehouden worden door Barnes & Noble, maar zal het ook maar een paar maanden volhouden.

Toen Asus met de netbook kwam, schudde de computerindustrie op haar grondvesten. Nu die categorie computers min of meer uitontwikkeld is, valt er een gat tussen netbook en ereader. Zie hier de opkomst van de Android mini tablets om het gat op te vullen. Niet zo groot als een netbook, maar ook niet zo klein als een smartphone en makkelijk in je tas mee te nemen. Een voorbeeld van zo’n mini tablet is Archos 5, een 4,8 inch handheld tablet met touchscreen.

Mensen die de Apple iTablet niet zullen kunnen betalen, zullen een Android mini tablet kopen. Ook mensen die al een Android smartphone hebben en een groter scherm willen, zouden kopers van deze tablets kunnen zijn.

Een groter scherm is ideaal om ebooks van te lezen. Android heeft een paar ereader applicaties in de Android Market die geschikt zijn om ebooks mee te lezen, onder meer Aldiko, die ePub bestanden ondersteunt.

Ebooks zullen de grote drijfveer in de tablet markt zijn. Naarmate die steeds populairder worden, zullen er meer op Android-gebaseerde tablets komen. En door dat grote aanbod, zal de klant daar op twee manieren van kunnen profiteren: op prijsgebied en op innovatiegebied. Meer aanbod van de mini tablets betekent een lagere prijs in de winkel. Op het gebied van innovatie staat Android meer toe dan bijvoorbeeld Microsoft. Producenten zullen waarschijnlijk meer gaan experimenteren met het systeem en zo tot hopelijk interessante vondsten kunnen komen.

(Via: Ebooktest.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in