‘Nieuwe roman Houellebecq valt onder Creative Commons-licentie’

0

De nieuwe roman van de Franse auteur Michel Houellebecq is sinds enige tijd gratis te downloaden via verschillende Franse blogs. Houellebecq werd eind september van plagiaat beschuldigd omdat hij in zijn roman teksten van Wikipedia gebruikt. Volgens sommigen valt zijn boek door het bewust kopiëren van delen van Wikipedia net als Wikipedia zelf ook onder een Creative Commons-licentie.

De Franse blogger en jurist Florent Gallaire verspreidt het boek La carte et le territoire gratis via zijn blog als PDF-bestand. Hij stelt dat Houellebecq in het boek bewust teksten van Wikipedia gebruikt. Deze online encyclopedie is te gebruiken onder de Creative Commons-licentie met als specificatie ‘Naamsvermelding-Gelijk Delen’. Dit betekent dat iedereen de tekst mag gebruiken, mits het afgeleide werk ook onder een zelfde licentie wordt verstrekt. Door die regeling zou de roman ook onder die licentie vallen.

Enkele grotere websites namen zijn blog over en nu is de kwestie het verhaal van de dag in de Franse uitgeefwereld. De uitgever van het boek, Flammarion, heeft bekend gemaakt stappen te gaan ondernemen tegen verspreiders van het digitale boek. Die verspreiders stellen echter dat Houellebecq in principe plagiaat pleegt wanneer zijn boek niet onder dezelfde licentie valt als Wikipedia.

Houellebecq won met zijn nieuwe roman begin november de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs. Hij zei eerder in een reactie op de ophef rondom het kopiëren van Wikipedia-artikelen dat dit soort praktijken in de literatuur vaker voorkomen. “Het maakt sinds lange tijd deel uit van de gebruikte technieken in de literatuur.” Zijn uitgever kwam onlangs ook met het nieuws dat alle titels van Houellebecq binnenkort als (betaald) ebook verschijnen.

(Via: Actualitte.)

Vorig artikelMoeten bankiers weer met de poten in de modder?
Volgend artikelVS: 21 procent boekenkopers bezit leesapparaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in