Zoetermeerse bieb leent ebooks gratis uit

1

De Zoetermeerse bibliotheek leent sinds 22 december 2009 ebooks en audiobooks gratis uit. Deze service is zowel voor leden als voor niet-leden van de bibliotheek beschikbaar.

Je dient daarvoor te worden geregistreerd in de hoofdvestiging van de bibliotheek. Op dit moment heeft de bibliotheek nog maar een kleine 500 ebooks om uit te lenen. Maar ze hopen er in 2010 enkele honderden titels bij te krijgen. Zoetermeer werkt net als de bibliotheken van Rotterdam en Amsterdam met een account bij Netlibrary. In de bibliotheek kun je je registreren voor een account. Daarna kun je vanuit huis ebooks lenen.

Je kunt ook een ereader lenen. Die kun je gratis lenen, wel moet je een borg van €50 betalen. De ereaders die zij in huis hebben gehaald, is de Sony PRS-600 met touchscreen. De keuze is op deze ereader gevallen vanwege de DRM-versie die ondersteund werd door de zogenaamde e-portal. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met de overkoepelende organisatie Probiblio en Sony, vertelde een medewerkster van Zoetermeerse bibliotheek.

Zij vertelde ook, dat de service veel gebruikt werd. Er zijn 5 ereaders in bezit van de bibliotheek; deze waren binnen één dag weg en er staan nu 18 mensen op reserveringslijst. Men wil het graag uitproberen en is heel geïnteresseerd in de ereader.

Ook met je eigen ereader is het mogelijk om voor 3 weken een ebook te lenen. Er is slechts 1 exemplaar beschikbaar van een ebook. Maar door een trucje kun je het ebook weer beschikbaar maken voor andere lezers. Daarvoor moet je het ebook na het lenen direct weer “terugbrengen”. Het ebook blijft dan drie weken op je eigen ereader staan, maar is ook weer beschikbaar voor anderen. De medewerkster verklaarde ook dat sommige uitgeverijen ebooks niet vrijgeven, daardoor is er slechts een beperkte oplage. En dat vinden ze best jammer bij de bibliotheek van Zoetermeer.

Op de Sony ereaders zijn alvast een aantal titels geplaatst. Het is niet mogelijk om op de ereader van de bibliotheek zelf ebooks te zetten. De titels die op de ereader zijn geplaatst, zijn:

 • Proefverlof (van Joost Heyink)
 • Pur ( van Machteld)
 • In betrekking (van Maria van de Ent)
 • Ongeschreven tradities (van Halime)
 • Het diner (van Herman Koch)
 • De Alexandrië-connectie (van S. Berry)
 • De Vaticaanse moorden (van D.Hewson)
 • Doodsimpel (van Peter James)
 • Herfstlied (van Simone van der Vlugt)
 • Schudden voor gebruik (van Daphne Deckers)

(Via: Boekenblog.)

Vorig artikelHoe maak je je ebook leesbaarder op je eInk ereader
Volgend artikeleReaders.nl bij Omroep Ooststellingwerf

1 REACTIE

 1. ik ben in het bezit van een ereader van kobo, heb een bieb abonnement. waarom zijn ebooks van de bieb zoetermeer niet geschikt om op de ereader te zetten via de computer? iedere keer als ik een boek binnen haal zie ik wel het boek maar kan het niet lezen geen tekst leeg boek. help ik betaal niet jaarlijks mijn abonnement verwacht ik wel dat ik digitaal kan lezen in 2016.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in