Ebooks drijven Amazons omzet omhoog

0

Retailer Amazon heeft de financiële cijfers over 2012 bekendgemaakt. Het bedrijf zag de ebookverkopen met 70% toenemen, terwijl de verkoop van papieren boeken met 5% groeide – de laagste groei sinds de oprichting van het internetbedrijf. De omzet over het gehele jaar groeide flink.

Over 2012 kwam de omzet van het bedrijf op 61,09 miljard dollar uit, een groei van 27% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens topman Jeff Bezos doen met name ebooks het goed. “Na 5 jaar verdienen we meerdere miljarden met de snel groeiende categorie ebooks. In vergelijking met vorig jaar groeide deze categorie met 70%.” Volgens Bezos bevindt het bedrijf zich momenteel midden in de overgang van papieren boeken naar digitale boeken. De 5% groei die er met papieren boeken behaald werd is de laagste in de 17 jaar dat het bedrijf nu bestaat.

Ondanks de stijgende omzet meldde Amazon wel een netto verlies van $39 miljoen. In 2011 behaalde het nog een netto winst van $631 miljoen. Deze daling komt voornamelijk omdat Amazon veel investeert in distributie en de ontwikkeling van hardware als de Kindle Fire en de Kindle Paperwhite.

Over verkoopcijfers van zowel ebooks als ereaders en tablets maakte Amazon zoals gebruikelijk niets bekend. Wel valt in het persbericht, dat naar aanleiding van de jaarcijfers verspreid werd, te lezen dat de Kindle Fire HD het populairste product was van Amazon. Ook steldde Amazon dat 23 auteurs die deelnemen aan het self-publishing programma KDP elk meer dan 250.000 exemplaren van hun ebooks verkochten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in