Gallimard daagt Google voor rechter

0

Al sinds enkele jaren is Google bezig met het scannen van miljoenen boeken. Daarvoor heeft het bedrijf nooit vooraf expliciet toestemming aan uitgevers gevraagd. In Frankrijk stuitte deze werkwijze al vanaf het begin op veel verzet. Steeds meer uitgevers bezinnen zich nu op maatregelen.

Een van de grootste Franse uitgevers, Gallimard, spant een rechtszaak aan tegen Google. Ze beschuldigen Google ervan een aantal van hun boeken te hebben gedigitaliseerd zonder daar toestemming voor te hebben gekregen. Antoine Gallimard, directeur van Gallimard, maakte de gang naar de rechter bekend op de Franse boekenbeurs Salon du Livre in Parijs.

Gallimard was in 2006 de eerste Franse uitgever die bezwaar bij Google aantekende tegen het scannen van hun boeken. Google haalde toen de titels van deze uitgever uit de lijst, maar begon na een pauze van een half jaar toch weer met het scannen van de boeken. Voor Gallimard is nu de maat vol, na een aantal uitzichtloze gesprekken met Google. Volgens Brice Amor, hoofd juridische zaken van Gallimard, is het de bedoeling dat andere uitgevers het bedrijf volgen en meedoen met de aanklacht. Hij zei ook dat ze Google om een volledige lijst van gescande titels gevraagd hebben, maar tot nu toe geen antwoord van Google hebben gekregen.

In december 2009 bevond een Franse rechter Google al schuldig aan het illegaal scannen van boeken van uitgeverij La Martinière/Seuil. Het Amerikaanse bedrijf is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Ondertussen heeft Google ook nog te kampen met verzet tegen de Google Books Settlement, een afspraak die Google voorstelt aan auteursrechtorganisaties en individuele schrijvers. Het ziet er dus naar uit dat het nog lang niet zeker is dat Google zomaar door kan gaan met de plannen die het heeft voor digitalisering en verkoop van boeken.

(Via: The Bookseller.)

Vorig artikeliPad in Europa duurder dan verwacht
Volgend artikelDe WePad alternatief voor iPad?
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in