Wat te verwachten van een Windows 8-tablet?

0

Dat Windows 7 niet echt geschikt is voor consumententablets mag inmiddels duidelijk zijn. Het grote wachten is daarom op een nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem. Er zijn diverse aanwijzingen dat deze heel anders is dan wat we tot nu toe van Microsoft gewend zijn. Zal het bedrijf hiermee uiteindelijk toch nog een plek weten te veroveren op de tabletmarkt?

Volgens tech-website Digitimes komen mogelijk nog dit jaar de eerste tablets met het Windows 8-besturingssysteem op de markt. De site weet te melden dat deze versie een heel nieuw design krijgt, met een op aanraakbediening gerichte interface. Dat komt overeen met de geruchten die al langer rondgaan. Zo staat er een filmpje op Youtube waarop een interface met ‘bolletjes’ te zien is. Een andere mogelijkheid is dat de nieuwe interface gebaseerd zal zijn op het uiterlijk van Windows 7 Phone. Overigens is het nog maar de vraag of de nieuwe versie nog wel de naam Windows mee zal krijgen. Een naamswijziging zou Microsoft mogelijk helpen af te komen van het gedateerde imago.

Wat er hoogstwaarschijnlijk in ieder geval zal komen is een aparte applicatiewinkel voor Windows 8. Praktisch elk mobiel besturingssysteem heeft inmiddels de beschikking over een dergelijke appstore. Daarbij verwacht het bedrijf wel dat de ontwikkeling van zulke ‘native’-apps steeds meer gericht zal zijn op het web en de daarbij behorende cloud-diensten, zo blijkt uit uitgelekte dia’s van een interne presentatie over het nieuwe besturingssysteem.

Over de precieze functies van een tablet gebaseerd op Windows 8 blijft het speculeren. Zo zou het nieuwe besturingssysteem mogelijk ondersteuning bieden voor gezichtsherkenning bij inloggen van een gebruiker, naast ondersteuning voor Kinect, 3D-weergave, uitgebreide locatiebepaling, meerdere bureaubladen en een snelle, ‘instant’-opstarttijd.

Wat het ook zal worden, volgens topman Steve Ballmer is het nieuwe Windows in elk geval Microsofts ‘meest riskante product’ van dit moment. Aangezien Microsoft naar verwachting niet zelf met apparaten zal komen hangt het succes voor een groot deel af van de medewerking van partners. Dat het bedrijf dit onderkent, blijkt wel uit het feit dat ze zowel financieel als technisch ondersteuning bieden aan een aantal partners die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe tablets voor Windows 8. Een van die partners is HP, dat eerder deze maand nog liet weten voorlopig niet met nieuwe Windowstablets te komen, tot er een versie komt die wel goed geschikt is voor tablets.

(Via Read Write Web, via Tijd.be.)

Vorig artikelAndroid krijgt in-app betaalmogelijkheid
Volgend artikelAdvies: Royaltyregeling ebooks in Modelcontract naar 25 procent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in