De Literaire Uitgeversgroep (LUG) en de Vereniging van Letterkundigen (VvL) zijn momenteel in gesprek over aanpassingen van het Modelcontract voor de uitgave van een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk en het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk. Ze adviseren hun leden die ebooks willen uitgeven vanaf nu uit te gaan van een royaltypercentage van 25 procent.
Op 31 januari 2011 liepen de huidige afspraken rond de uitgave van ebooks af zoals die zijn vastgelegd in een addendum op het Modelcontract. Dit contract vormt vaak de basis voor de afspraken tussen uitgevers en schrijvers rondom de uitgave van boeken.
In dat huidige addendum staat als richtlijn voor de royalty’s voor digitale boeken een percentage van tussen de 15 en 20 procent. In een nieuw advies geven zowel de VvL als de LUG aan met terugwerkende kracht vanaf 1 februari uit te gaan van 25 procent. Volgens hen is dat momenteel een ‘gangbaar’ percentage, waarbij ze zich baseren op verricht marktonderzoek.
De verwachting is dat definitieve afspraken over het vernieuwde Modelcontract de komende maanden gemaakt zullen worden. Tot die tijd willen de VvL en de LUG de bestaande regeling in stand houden, met dus inachtneming van het hogere percentage voor de uitgave van ebooks.
Royalty’s en self-publishing
De vergoeding die schrijvers krijgen bij de uitgave van ebooks ligt al enige tijd onder vuur. Vooral in de Verenigde Staten ontdekken bekende auteurs dat ze via platforms als Amazon ook zelf hun eigen ebooks kunnen uitgeven, waarbij ze een percentage van 70 procent in eigen zak kunnen steken.
Voor beginnende schrijvers kost het daarentegen vaak wel veel werk om op die manier met schrijven geld te kunnen verdienen. Een bekend voorbeeld is de schrijfster Amanda Hocking, die een hit werd dankzij haar zelf-gepubliceerde boeken. Uiteindelijk sloot ze echter een contract met een grote uitgeverij omdat het zelf-publiceren haar naar eigen zeggen teveel inspanning kostte.
(Via: Vereniging van Letterkundigen.)