Nieuw ebookformaat meet je leesgedrag

0

In plaats van zelf de plot van een verhaal te bepalen, beslist het vindingrijke nieuwe ebookformaat Treebook op basis van jouw leesgedrag hoe een verhaal zich ontwikkelt.

Treebook staat voor Timed Reading Experience eBook. Het is een nieuw ebookformaat dat auteurs en uitgevers de mogelijkheid biedt om bovenop het basisverhaal (‘de boomstam’) meerdere verhaallijnen (‘de takken van de boom’) in een ebook te verwerken. Er wordt gemeten hoe vaak je leest, hoe lang je over passages doet en op welke dagen je leest. Op basis daarvan wordt bepaald welke verhaallijnen jij te lezen krijgt. Twee vrienden die eenzelfde boek lezen krijgen mogelijk andere verhaallijnen voorgeschoteld, omdat hun leesgewoontes verschillend zijn.

Een voorbeeld: het hoofdpersonage uit het boek heeft nog tien minuten om een bom te ontmantelen, maar je kunt om welke reden dan ook niet verder lezen gedurende die tien minuten, dan zou het kunnen dat je de kans gemist hebt om de bom onschadelijk te maken, waardoor je bij het verder lezen in de nasleep van de explosie terechtkomt.

Een auteur kan in ebooks zelfs meldingen aanbrengen. Lezers worden dan gewaarschuwd dat ze bepaalde gebeurtenissen zullen mislopen als ze het boek niet verder lezen binnen een bepaalde tijd.

In 2013 verschijnt er een eerste novelle in het Treebook-formaat, ‘The Julian Year’ van de bekende horrorschrijver Gregory Lamberson. Het basisverhaal kan gelezen worden met een ereader die ePub ondersteunt, maar de extra verhaallijnen kunnen enkel geactiveerd worden met behulp van de Treebook ereader-software. Er komt ook een app die de software ondersteunt en die toegang biedt tot een bibliotheek vol fictieve en non-fictieve Treebooks.

(Via: Treebook)

Vorig artikel‘Sony begint ebookdienst voor Playstation’
Volgend artikelInkling brengt interactieve studieboeken naar de browser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in