‘Belangrijk dat kinderen papieren boeken lezen’

0

Negen van de tien Amerikaanse ouders vinden het belangrijk dat hun kind papieren boeken leest. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. Opvallend genoeg lezen ouders van nog niet volwassen kinderen zelf juist meer in digitale vorm dan het landelijk gemiddelde.

Het onderzoekscentrum vroeg enkele ouders waarom ze liever willen dat hun kinderen van papier lezen dan van een beeldscherm. Een aantal ouders wil dat hun kinderen dezelfde leeservaring heeft als zij vroeger hadden. Een van de ouders zei zelf ook het goede voorbeeld te willen geven door het lezen van een papieren boek: “Als ik een boek op mijn tablet lees, zien mijn kinderen niet of ik een boek lees of bezig ben met Twitter. Daarom vind ik het belangrijk dat ze zien dat ik een papieren boek lees.”

Ook het feit dat ouders goede herinneringen hebben aan het lezen van papieren boeken werkt mee. “Mijn ouders vonden de bibliotheek belangrijk. Het was een beloning voor ons om elke week twee keer naar de bibliotheek te gaan. Als je je goed gedragen had kreeg je een boek mee, en soms zelfs twee.”

Daarnaast denken sommige ouders dat kinderboeken niet goed naar een scherm te vertalen zijn. “Als je een boek leest, een echt kinderboek, vereist dat al je zintuigen. Het leert kinderen om de pagina om te slaan, je hebt de geur van papier, het aanraken van de pagina.”

Via Pew

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in