Kleine boekhandels hopen op Google Editions

0

Deze zomer begint Google met de verkoop van ebooks via Google Editions. Het bedrijf is nu in gesprek met de American Booksellers Association, de branchevereniging van onafhankelijke boekhandels. Die willen met behulp van Google Editions op hun eigen websites ebooks gaan verkopen. Ze hopen zo hun trouwe klanten aan zich te kunnen blijven binden.

Met de komst van grote winkelketens als Barnes & Noble en internetgigant Amazon leek de toekomst van kleine boekhandels onzeker. Nu de grote bedrijven ook zelf hun eigen ebooks en ereaders zijn gaan verkopen, hebben de onafhankelijke boekhandels het er alleen maar moeilijker op gekregen.

Volgens Len Vlahos van de branchevereniging, die meer dan 1.400 leden telt, heeft Google veel interesse voor de onafhankelijke boekhandels. Het bedrijf betreedt een markt waar al veel spelers actief zijn, maar kiest voor een andere benadering dan concurrenten als Amazon, Barnes & Noble en nu ook Apple. Google Editions is een relatief open systeem, consumenten kunnen de ebooks in principe op elk apparaat en onder elk besturingssysteem lezen. Google werkt daarbij tegelijk als retailer en als distributeur. Partners kunnen met Google’s systeem op hun eigen site ebooks verkopen en een deel van de opbrengst in eigen zak steken.

De onafhankelijke boekwinkels hopen nu dat Google meer geïnteresseerd is om als distributeur te functioneren dan als retailer. Darin Sennett, van boekhandel Powells uit Portland, denkt dat Google er geen belang in heeft de partners uit de markt te drukken. ‘Ik betwijfel of ze redactioneel boeken gaan aanbevelen en keuzes maken over wat mensen zouden moeten lezen, zoals boekhandels doen.’

Het grote voordeel voor de onafhankelijke boekwinkels is het feit dat ze met Google Editions niet gebonden zijn aan een soort ereader. De ebooks die ze aanbieden kunnen op elk apparaat met een internetverbinding gelezen worden, direct in de browser. De vraag is wel of alleen het maken van een selectie in het aanbod ebooks op lange termijn genoeg is voor het voortbestaan van de onafhankelijke boekhandels.

(Via: NY Times.)

Vorig artikelEreaderfabrikant iRex failliet verklaard
Volgend artikelAmazon lanceert vernieuwde en goedkopere Kindle DX
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in