B&N legt DRM op ebooks in publiek domein

0

Barnes & Noble, de boekwinkel die sinds kort een eigen ereader heeft, geeft 6 gratis ebooks weg: “on the house”. Maar er is wel een addertje onder het gras. Vijf van de zes titels komen uit het publieke domein.

Onder de zes gratis ebooks zijn de volgende titels The last of the Mohicans, Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, Little Women en Dracula. De auteurs van deze ebooks zijn al meer dan zeventig jaar dood en dus vallen deze boeken onder het publieke domein. Deze teksten zijn overal gratis te verkrijgen.

Verder blijkt dat B&N op deze titels ook hun eigen DRM heeft gezet. Je mag de teksten niet kopiëren of printen of op een andere ereader zetten. Dit om “de rechten van de auteursrechthebbende te beschermen”.

Barnes & Noble zegt dat ze voor deze vijf werken hebben gekozen omdat die traditioneel behoren tot de meest favoriete werken van lezers. Ze bieden wel als alternatief dat je een gratis voorbeeld van betaalde ebooks kunt lezen, zodat je het leesgemak van digitaal lezen kunt ontdekken.

Zijn alle ebooks, ook die in het publieke domein, met DRM behept “vanwege auteursrecht redenen” bij Barnes & Noble? De boekwinkel zegt er niks over in zijn FAQ, behalve dan dat je hun ebooks niet mag printen.

(Via: Consumerist.)

Vorig artikelBol.com en Sony bundelen krachten: revolutie in ebooks en ereader
Volgend artikelKoop een ereader en krijg een gratis… koelkast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in