Wylie dreigt ebookverkoop uit te breiden

0

De ophef die in de afgelopen week ontstond over een deal van literair agent Andrew Wylie met Amazon is nog verre van bekoeld. Vorige week maakte Wylie bekend dat hij een twintigtal oude titels van zijn auteurs zelf als ebook gaat uitgeven. Nu dreigt hij dat aantal uit te breiden wanneer uitgevers niet over de brug komen met hogere royalties voor auteurs.

In een vraaggesprek met de Financial Times verklaarde Wylie dat hij liever gecombineerde contracten voor gedrukte en digitale versies van boeken zou sluiten met uitgevers. Negen maanden onderhandelen met alle grote uitgevers had echter niet het gewenste resultaat opgeleverd, waarna hij besloot om zelf de ebooks uit te gaan geven, onder het imprint Odyssey Editions.

Wylie gaf aan dat dit in de toekomst weer kan gebeuren. “Als we geen akkoord bereiken, zal Odyssey groeien. Het zal dan geen twintig boeken publiceren, maar tweeduizend.” Ook zal het imprint dan openstaan voor deelname van andere literair agenten.

Uitgevers maakten vorige week direct hun ongenoegen kenbaar over de stap van Wylie, die zijn ebooks nu voor twee jaar exclusief via Amazon verkoopt. Random House maakte bekend geen nieuwe contracten meer te sluiten met een agent die ze nu als concurrent beschouwen. John Sargent, CEO van Macmillan, noemde het een “buitengewoon slechte deal voor schrijvers, illustratoren, uitgevers, andere boekverkopers en voor iedereen die vindt dat boeken zo breed mogelijk beschikbaar moeten zijn.”

Van de kant van de auteurs waren er andere geluiden te horen. De Authors Guild stelde dat uitgevers dit grotendeels aan zichzelf hebben te wijten. De belangenvereniging voor Amerikaanse auteurs juichte het initiatief van Wylie toe, maar stelde wel vraagtekens bij de exclusiviteit die Wylie aan Amazon geeft.

Boekverkopers zijn ook niet blij met die exclusiviteit. De CEO van de American Booksellers Association vond het feit dat de ebooks alleen via Amazon verkocht worden “slecht voor de boekenindustrie en slecht voor consumenten”.

(Via: The Bookseller.)

Vorig artikelReview enTourage eDGe: een log multifunctioneel apparaat, wellicht te veelzijdig
Volgend artikelAKO gaat tijdschriften aanbieden op iPad
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in