Google: auteurs profiteren van Google Books

0

Google heeft de rechtbank gevraagd een langlopende zaak van auteurs tegen het bedrijf te beëindigen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren miljoenen boeken gedigitaliseerd om ze doorzoekbaar te maken. Auteurs zijn van mening dat dit ingaat tegen het auteursrecht, maar Google beargumenteert nu dat ze er eigenlijk alleen maar baat bij hebben en beroept zich op ‘fair use’.

In mei nog kwam de rechter tot het oordeel dat de auteurs gezamenlijk mogen optrekken in deze rechtszaak, die al zeven jaar voortsleept. Google verdedigt zich nu door een document in te dienen bij de rechtbank waarin het zich beroept op het zogenaamde fair use. Volgens dit principe zou het toegestaan zijn om korte stukken uit boeken op het web te tonen wanneer gebruikers een bepaald boek willen doorzoeken.

Ook stelt Google dat auteurs eigenlijk enkel maar voordeel hebben van Google Books, omdat het programma mensen helpt boeken te zoeken en uiteindelijk ook kopen. Volgens de zoekmachinegigant hebben de aanklagers geen bewijs dat ze ook maar een boek minder hebben verkocht als gevolg van Google’s werkwijze.

De auteurs, verenigd in de Authors Guild, hebben nog niet gereageerd op de inbreng van Google.

(Via: Businessweek)

Vorig artikelPenguin: ebooks op 19% van de omzet
Volgend artikelCharles den Tex: ‘het e-book legt een bom onder het uitgeversvak’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in