Charles den Tex: ‘het e-book legt een bom onder het uitgeversvak’

0

In de boekenbijlage van NRC Handelsblad schrijft misdaadauteur Charles den Tex dat het oprukkende ebook uitmondt in een ramp voor de boekenbranche. Volgens Den Tex zullen boekhandels en uitgevers het steeds moeilijker krijgen naarmate het ebook aan populariteit wint.

In het opinieartikel betoogt Den Tex dat de oude keten zal worden weggevaagd door het ebook: “Wat overblijft is schrijver-internet-lezer. Elk individu kan zijn werk uploaden en via internet verkopen aan iemand die het downloadt. Er wordt nog wel gesproken van distributie maar dat is voornamelijk beeldspraak. Eén website is in theorie voldoende om alle lezers via internet te kunnen bereiken.”

Doordat het publiceren steeds laagdrempeliger wordt zullen grote uitgeefhuizen snel in de problemen komen. Op het gebied van redactie, promotie en rechten blijft deze nog meerwaarde bieden, maar op alle andere vlakken zoals productie en distributie van fysieke boeken niet meer. “De grote uitgeverij, zoals we die nu kennen, werkt dermate kostenverhogend dat zij niet zal kunnen concurreren met freelance redacteuren, opmakers en agenten.”

Volgens Den Tex is er juist nu een kans voor de combinatie van schrijver en gespecialiseerde e-uitgever om samen via eigen kanalen de keten zo kort mogelijk te houden en e-books tegen een scherpe prijs aan te bieden en lezers te bereiken, “mits men zich aan de macht van Bol-Apple-Amazon-Google weet te onttrekken”.

(Via: NRC Handelsblad – foto: charlesdentex.com)

Vorig artikelGoogle: auteurs profiteren van Google Books
Volgend artikelArnova GBook: nieuwe ereader van Archos?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in