Open brief Franse uitgevers over digitale rechten

0

Een grote groep Franse uitgevers heeft een open brief ondertekend waarin wordt gesteld dat de exploitatie van digitale rechten primair bij de uitgever ligt. De brief lijkt een reactie op diverse recente ontwikkelingen in de uitgeefbranche, en met name op de stap van de Amerikaanse literair agent Wylie die zelf ebooks van zijn auteurs ging verkopen.

Hoewel Wylie zijn initiatief inmiddels na druk van uitgevers heeft teruggedraaid, blijft de dreiging van zelfhandelende auteurs en agenten boven de uitgeefwereld hangen. In Nederland was het onlangs nog uitgeverij Bertram & De Leeuw die voor ophef zorgde door te stellen dat ze ebooks van auteurs die bij andere uitgevers onder contract staan uit willen gaan geven. Auteurs zouden zelf de digitale rechten terug kunnen eisen wanneer ze vinden dat de uitgever te weinig doet om hun boek digitaal beschikbaar te maken. In Frankrijk proberen de uitgevers nu een gezamenlijke vuist te maken tegen dergelijke initiatieven.

Volgens Antoine Gallimard, schrijver van de brief en voorzitter van het Franse uitgeversverbond SNE, is het logisch dat digitale rechten net zo behandeld worden als rechten voor gedrukte boeken. ‘Het ebook leent evenveel van de “toegevoegde waarde” van het redactionele werk dat een uitgever verricht als een papieren boek.’

In zijn brief stelt Gallimard verder: ‘Digitale rechten kunnen niet buiten beschouwing gelaten worden bij het verkrijgen van rechten, anders zal er zich een autonome digitale markt ontwikkelen, beheerst door externe partijen, die mogelijk het evenwicht van de branche in gevaar brengen.’

De directeur van de Franse uitgeverij Gallimard ziet ook het belang in van een vaste boekenprijs voor digitale boeken: ‘Uitgevers moeten de controle houden over de verkoopprijs van hun boeken in digitale vorm, zoals ze dat momenteel voor papieren boeken doen.

De brief is ondertekend door diverse mensen uit de Franse uitgeverijwereld, van uitgeverijen als Flammarion, Gallimard, Hachette, Seuil, Livre de Poche en Editions de Minuit.

(Via: Actualitté.)

Vorig artikelReview Sony Reader Touch Edition PRS-650: robuuste en stijlvolle ereader
Volgend artikelNu ook aantekeningen maken in GoodReader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in