De International ISBN Agency heeft besloten dat het tijd wordt om de procedure voor het toekennen van ISBN te herzien. Daartoe hebben ze een enquête opgesteld.
De huidige procedure (.doc) is dat ieder papieren boek een eigen nummer krijgt: zo heeft de hardcover van een titel een ander Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) dan de paperback versie van die titel. Dat geldt ook voor ebooks. Ieder ebookformaat (.lit, .prc, .ePub, .txt enzovoort) heeft een eigen ISBN. Dat moet nu gaan veranderen.
Het probleem dat de ISBN Agency is tegengekomen, is dat ebooks een andere supply chain hebben dan papieren boeken. Een papieren boek kreeg een ISBN bij het ontstaan, zodat het boek bij ieder onderdeel van de supply chain hetzelfde referentienummer had.
Een ebook wordt echter eerst als algemeen bestand bij de uitgever gemaakt, meestal een ePub of PDF-bestand. Vervolgens wordt dat door een ander bedrijf omgezet naar meerdere bestandsformaten. Vervolgens wordt er al dan niet DRM op het bestand gezet en daarna wordt het ebook verspreid over verschillende verkoopkanalen. Dit levert een flink aantal ebooks op met verschillende karakteristieken die door verkopers moeten worden geïdentificeerd, liefst met één referentienummer.
Door het toekennen van meerdere ISBN’s aan een titel ontstaat er een onoverzichtelijke brei. Het is dan lastiger om bibliografische of e-commerce informatie bij elkaar te krijgen.
De International ISBN Agency heeft nu een enquête opgesteld met vier vragen om inzichtelijk te krijgen wat wenselijk is met betrekking tot het toekennen van ISBN’s aan ebooks. Iedereen die iets te maken heeft met ISBN’s wordt gevraagd om de survey in te vullen, zodat de Agency een nieuw protocol kan opstellen over de toekenning van ISBN.
(Via: Teleread.)