British Library biedt toegang tot historische kranten

0

De British Library heeft gisteren een online krantenarchief geopend bestaande uit vier miljoen pagina’s van oude kranten uit Groot-Brittannië en Ierland. Het grootste gedeelte van het archief omvat kranten uit de 19e eeuw.

De British Library en online uitgeverij brightsolid werken sinds 2010 aan de British Newspaper Archive-website. Het archief bevat vier miljoen volledig doorzoekbare pagina’s van meer dan 200 krantentitels. De collectie beslaat onder meer lokaal, regionaal en nationaal nieuws. De oudste kranten die opgenomen zijn dateren uit de eerste helft van de 18e eeuw. De zoekfuncties zijn erg uitgebreid zo kan er onder meer gezocht worden op naam, artikel, gebeurtenis, datum, afbeelding en trefwoord. Zoeken is gratis maar voor het lezen van een artikel moet je betalen.

In de komende tien jaar zullen nog 40 miljoen kranten worden gedigitaliseerd door brighsolid. Op dit moment worden alleen rechtenvrije kranten daterend van voor 1900 gescand. In de toekomst is het de bedoeling dat eveneens recentere kranten van begin tot midden 20ste eeuw worden gedigitaliseerd.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft eveneens een uitgebreid archief van historische kranten online toegankelijk gemaakt. De webdienst Historische kranten is deze maand uitgebreid met een miljoen pagina’s waardoor het totaal neerkomt op drie miljoen pagina’s. De collectie bevat kranten van 1618 tot 1995. Tot 2012 zullen nieuwe kranten worden toegevoegd tot een totaal van ruim negen miljoen pagina’s.

(Via: Press and Policy)

Vorig artikelReview Sony Tablet S: My First Sony
Volgend artikelGratis krant Metro lanceert iPad-app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in