GAU en GfK werken samen met Brein aan bestrijding ebookpiraterij

0

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) werkt samen met onderzoeksbureau GfK om Stichting Brein te voorzien van informatie over nieuwe ebooks. Brein gebruikt die informatie vervolgens om piraterij effectiever te kunnen bestrijden. De samenwerking met GfK gaat vanaf 1 januari van start, meldt Boekblad.

Volgens GAU-secretaris Martijn David was het eerst de bedoeling dat de uitgevers zelf informatie bij Stichting Brein zouden aanleveren, maar dit bleek teveel werk. “Vandaar dat we hebben besloten om vanuit de GAU geld vrij te maken, waarmee we GfK konden inschakelen, dat de gegevens naar Brein stuurt. De leden zien het belang van de bestrijding van piraterij.” Hoeveel geld er extra wordt vrijgemaakt wil David niet meedelen.

Volgens directeur Tim Kuik van Brein is ebookpiraterij een nog steeds groeiend probleem. “Onderzoek geeft aan dat verreweg de meeste consumenten nog papieren boeken kopen, maar de digitale markt groeit en is voor ongeveer de helft illegaal. Mensen die eenmaal de weg naar gratis illegaal hebben gevonden komen in de verleiding daar steeds vaker gebruik van te maken.”

De samenwerking tussen GAU en GfK richt zich met name op ebooks die via Google in illegale edities gevonden kunnen worden. Voor elke nieuwe titel die de deelnemende uitgeverijen op de markt brengen, zal Brein de zoekresultaten in de gaten houden en Google verzoeken links naar illegale edities te verwijderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in