Drie ereading technologieën om in 2010 in de gaten te houden

0

Ars Technica heeft drie ereading technologieën genoemd die je in 2010 in de gaten zou moeten houden, als opwarmer voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Deze drie zijn de Plastic Logic Que, het Skiff-platform en de Qualcomm Mirasol schermtechnologie.

De ereaders in 2009 waren slechts de voorlopers voor wat er in 2010 staat te gebeuren, lijkt de teneur van een aantal blogpostings van de afgelopen week. Daarop vooruitlopend heeft het blog Ars Technica drie ereaders aangewezen die in 2010 belangrijk kunnen worden. Te beginnen met de Que ereader van Plastic Logic.

Plastic Logic Que
De Plastic Logic Que is een ereader met een flexibel scherm en is heel dun in vergelijking met de andere ereaders. Daarnaast heeft de ereader een scherm van 8,5 x 11 inch (21,59 x 27,94 cm). Je kunt hier makkelijk PDF-bestanden op A4 formaat op lezen. Ook het touchscreen wordt door Ars Technica als voordeel genoemd.

Plastic Logic’s doel is niet de Kindle, maar de printer. De ereader zou enkel de zakelijke markt moeten bedienen en niet de papieren boeken in je rugzak vervangen. Dat betekent waarschijnlijk dat de ereader behoorlijk duur zal worden. Er is nog altijd niet bekend of de ereader ook in Nederland zal verschijnen en wat de ereader precies moet gaan kosten. De ereader zal naast de Nook bij Barnes & Noble verkocht worden.

Hearst’s Skiff ereader
De tweede die je volgens Ars Technica moet volgen is de Skiff ereader van het tijdschriftimperium Hearst. Zij willen een ereader gaan uitgeven voornamelijk voor het lezen van digitale kranten en tijdschriften. De Skiff moet een full-colour ereader platform worden met een grote schermdiagonaal. Het zal een ereader worden die wifi enabled zal zijn. Het is niet waarschijnlijk dat deze naar Nederland komt, maar voor uitgevers van kranten en tijdschriften zal dit een interessant stukje techniek zijn, omdat zij hier misschien een nieuw distributiekanaal in zouden kunnen herkennen. Een goed alternatief zou de Sony Daily Edition kunnen zijn, als deze naar Nederland komt en de kans dat hij komt is veel groter.

Qualcomm Mirasol schermen
Volgens Ars Technica is de derde de technologie die achter de Qualcomm Mirasol schermen zit. Deze displays zouden volgend jaar op de markt moeten komen. Mirasol is een full-colour technologie die niet alleen voor ereaders gebruikt kan worden, maar ook voor smartphones en bijvoorbeeld HDTV’s.

Iedere pixel op een Mirasol scherm is opgebouwd uit drie subpixels: rood, groen en blauw. Een subpixel bestaat uit een reflectief membraan en een glassubstraat met daartussen een luchtgat. Het sluiten of openen van het luchtgat door middel van een beetje elektriciteit verandert de kleur die de drie subpixels samen reflecteren als er licht op valt. Alle pixels in het scherm laten dan het beeld zien.

De pixels van een Mirasol scherm zijn stabiel. Dat wil zeggen dat ze niet trillen zoals bij een LCD scherm. Als eenmaal een kleur is opgebouwd, dan blijft het scherm staan. Daarom is de Mirasol display net zo energiezuinig als een eInk display. De verversingssnelheid is hoog, volgens Ars Technica binnen een paar microseconden. Het scherm werkt door opvallend licht, het heeft geen backlight zoals LCD.

Van Nederlandse bodem
eReaders.nl voegt nog een vierde toe die misschien wel wat kan worden volgend jaar: BeBook zal op de CES aanwezig zijn. Zij hebben via Twitter aangekondigd dat ze iets spectaculairs willen laten zien, samen met Liquavista, het bedrijf achter de electrowetting technologie. Maar alleen op afspraak. Zou het een nieuwe BeBook ereader zijn met LiquaVistaVivid display?

(Via: Ars Technica.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in