2010: het jaar van de goedkope ereader

0

In 2010 verschenen er veel nieuwe ereaders en tablets op de markt. Daarnaast maakte ook de techniek achter ereaders een grote ontwikkeling door. 2010 was het jaar van de iPad, maar ook het jaar van Pearl-eInk, van goedkopere modellen, van verkooprecords. Wat zijn de absolute hoogtepunten op hardware-gebied?

eReaders
Het jaar 2010 begon met de introductie van de iRex DR800S in Nederland. In de VS was dit apparaat al enige tijd in een 3G-versie te krijgen, Europa moest het zonder die 3G-verbinding doen vanwege de complexiteit van het Europese mobiele netwerk. Enige tijd later kwam BeBook met een nieuwe ereader op de markt, de BeBook Neo, een ereader met wifi-verbinding en touchscreen.

Vervolgens kwam concurrent PocketBook ook met een wifi-reader naar Nederland, de PocketBook 302.
Met deze drie ereaders leek het erop alsof de apparaten voorlopig nog aan de prijzige kant zouden blijven. Vanaf de zomer kwam daar echter al snel verandering aan. Sony verlaagde de prijzen van de twee modellen in Europa, niet veel later volgde ook Amazon met de Kindle, en in de tussentijd kondigde E Ink een nieuwe generatie eInkschermen aan, bijgenaamd Pearl. Het eerste apparaat dat daar gebruik van maakte was de Kindle DX.

Dat ook het andere model van Amazon de update naar deze generatie schermen zou krijgen was slechts een kwestie van tijd. Niet alleen de specificaties verbeterden, ook de prijs werd met 139 dollar gunstiger. Sony volgde kort daarna en gaf de twee populaire ereaders van het bedrijf een update. Sony koos er echter wel voor om niet mee te gaan in de prijsverlagingen van Amazon.

Die prijzen van ereaders gingen ondanks dat echter onherroepelijk omlaag. In Duitsland lanceerde boekwinkelketen Thalia de OYO voor 139 euro, en kort daarna maakte Selexyz bekend deze reader in Nederland te gaan verkopen.

Tot slot kwam ook PocketBook met nieuwe ereaders op de markt, waarvan de prijzen nog wel redelijk wat boven die van de goedkopere modellen liggen.

In 2010 maakte de markt voor digitaal lezen en de markt voor de bijbehorende apparaten een grote ontwikkeling door. Zoals bij wel meer ontwikkelingen hoorden daar ook enkele verliezers bij. iRex ging failliet en kon uiteindelijk in afgeslankte vorm doorgaan, de makers van de Cool-er ereader gingen failliet, en een Franse producent van epaper ging failliet.

De grote winnaar van dit jaar is Amazon, die miljoenen van de nieuwste Kindle verkocht. Inmiddels is het apparaat het best verkochte product ooit van deze internetwinkel. Ook in Nederland kent het apparaat een groeiend aantal gebruikers, ondanks het feit dat je er voorlopig in principe alleen Engelstalige ebooks op kunt lezen.

Tablets
In januari werd hij aangekondigd en vanaf juli 2010 was hij ook in Nederland verkrijgbaar. ‘De Heilige Graal van het uitgeven’ werd de iPad genoemd. Zeker was dat de tablet op verschillende gebieden het nieuws in 2010 domineerde, zo ook op digitaal lezen-gebied. Ondanks de bezwaren dat het scherm spiegelt, het apparaat te zwaar is en de batterijduur niet kan tippen aan die van een eInk-ereader, is de iPad de katalysator voor vele vernieuwingen gebleken. Uitgevers van tijdschriften, kranten, kinderboeken en ebooks buitelden over elkaar heen om de mogelijkheden van de tablet te benutten. De één met wat meer succes dan de andere. Maar de iPad zette digitaal lezen toch zeker nog eens extra op de kaart in 2010.

Het succes van de iPad zorgde voor een versnelde toestroom van concurrenten. Samsung introduceerde de Samsung Galaxy Tab, met zijn 7 inch een slag kleiner dan de iPad en draaiende op het Android-besturingssysteem. Het apparaat wordt geroemd om het handige formaat en het mooie design, maar de prijs is met 749,- euro een stuk hoger dan die van de iPad. Digitaal lezen is ook prima mogelijk op de Tab, onder andere Bol.com en NRC.next introduceerden hiervoor een app.

Ook andere fabrikanten proberen een graantje mee te pikken van de grote belangstelling voor multimedia-tablets. Zo kondigde Blackberry alvast de komst van zijn Playbook aan, kwam het Duitse bedrijf Neofonie met de WeTab en probeerde eReaders.nl tevergeefs een zeer snel uitverkochte eerste editie van de Notion Ink Adam met Pixel Qi-scherm te bemachtigen. Bol.com deed een duit in het zakje met een goedkope 7-inch leestablet van Hiteker – gratis bij een bundel ebooks van 99 euro -, die op eReaders.nl niet zo positief uit de review kwam en Pocketbook kwam dit jaar met de IQ. Ook boekhandelketen Libris mengt zich in de tabletstrijd en brengt op de valreep in 2010 de Pandigital Novel op de markt, waarop ebooks via de gekoppelde Libriswinkel gekocht kunnen worden.

Kleurenschermen
Kleurenschermen. Voor LCD de normaalste zaak van de wereld, voor ereaders een grote technische uitdaging. Ook dit jaar gonsde het van de geruchten rondom verschillende ontwikkelingen die ereaders kleur moeten geven. Op 30 juni berichtten we nog dat Mirasol wel eens de eerste op de markt kon zijn met een full-color energiezuinig beeldscherm. Er zou daartoe een deal gesloten zijn met Amazon, die de concurrentie met Apple en zijn iPad wil aangaan. Of Amazon echt een Mirasol-ereader gaat verkopen is nog steeds niet duidelijk. Dat is het net zomin voor PocketBook, die evenwel per ongeluk aankondigde dat het wel met een Mirasol-ereader zou komen.

Het Nederlandse bedrijf Liquavista kon dit jaar op veel internationale belangstelling rekenen voor zijn electrowetting-techniek, waar we in 2011 meer van hopen te zien, en ook E Ink timmert hard aan de weg met een kleurenscherm. Ereaderfabrikant Hanvon kondigde in november aan in maart 2011 met de eerste kleureneInk-ereaders de markt te betreden.

De techniek van Pixel Qi, waarmee er met één druk op de knop gewisseld kan worden tussen een reflectieve epaper-modus en een full color LCD-scherm is in 2010 wel iets dichterbij gekomen. De tablet van Notion Ink, de Adam, maakt gebruik van een dergelijk scherm en ging in december in de voorbestelling.

Op eReaders.nl zijn de meningen verdeeld over het nut van kleurenschermen voor ereaders. Maar voor verschillende soorten content, zoals bijvoorbeeld strips en magazines, kan kleur een wereld van verschil betekenen. Daarnaast zullen de goede leesbaarheid, zelfs in direct zonlicht, en de lange batterijduur zeker een groot voordeel zijn boven het lezen van een energieslurpend LCD-scherm.

Smartphones
2010 was ook het jaar waarin smartphones een grote opmars maakten. Veel mensen ontdekten dat je hier prima ebooks van kunt lezen en diverse ebookwinkels maakten hun boeken beschikbaar voor smartphones. Voor een groot deel werd die opkomst van de smartphone veroorzaakt door het succes van twee grote spelers op de markt. Apple kondigde de iPhone 4 halverwege dit jaar aan, waarvan er inmiddels vele miljoenen verkocht zijn.

Een andere grote hit was de Samsung Galaxy S, een 4-inch Android-telefoon. Mede dankzij het feit dat hierop de ereader-app Aldiko staat voorgeïnstalleerd zorgde dit voor een toenemende belangstelling voor digitaal lezen op smartphones. Ook Samsung verkocht miljoenen exemplaren van deze smartphone.

2011
Ook in 2011 staan ons weer veel ontwikkelingen te wachten op het gebied van ereaders, tablets en smartphones. eReaders.nl is daar hopelijk ook weer getuige van, om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen, zowel in Nederland als daarbuiten.

Vorig artikelReview Pandigital Novel: zwaargewicht neemt het op tegen andere zwaargewichten
Volgend artikelGoogle wil digitale kiosk voor Android

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in