Auteurs in beroep tegen Fair Use-uitspraak Google Books

162
0
DELEN

In november besloot een Amerikaanse rechter dat het massaal scannen en gedeeltelijk op internet tonen van boeken onder het zogenaamde Fair Use valt. Hiermee eindigde de rechtszaak die de Amerikaanse auteursvereniging Authors Guild tegen Google had aangespannen. Nu is echter bekend geworden dat de vereniging in beroep gaat tegen de uitspraak.

Volgens de rechter bood de manier waarop Google oude teksten doorzoekbaar maakt veel voordelen voor lezers en schrijvers. “De zoekmachinegigant zou in feite dezelfde functie hebben als een boekwinkel, waar consumenten kunnen bladeren door de boeken en zo nieuwe boeken kunnen ontdekken. Ook haalt Google volgens de rechter geen commerciële winst uit Google Books, omdat er geen advertenties bij staan en Google geen geld vraagt voor het gebruik van de dienst.”

Het was al te verwachten dat er beroep zou worden aangetekend tegen deze uitspraak. Daarmee gaat het conflict tussen auteurs en Google inmiddels het negende jaar in. Aanvankelijk deelden ook de grote uitgevers de mening van de auteurs, maar de uitgevers hebben in 2012 inmiddels een schikking getroffen.


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER