Auteurs in beroep tegen Fair Use-uitspraak Google Books

0

In november besloot een Amerikaanse rechter dat het massaal scannen en gedeeltelijk op internet tonen van boeken onder het zogenaamde Fair Use valt. Hiermee eindigde de rechtszaak die de Amerikaanse auteursvereniging Authors Guild tegen Google had aangespannen. Nu is echter bekend geworden dat de vereniging in beroep gaat tegen de uitspraak.

Volgens de rechter bood de manier waarop Google oude teksten doorzoekbaar maakt veel voordelen voor lezers en schrijvers. “De zoekmachinegigant zou in feite dezelfde functie hebben als een boekwinkel, waar consumenten kunnen bladeren door de boeken en zo nieuwe boeken kunnen ontdekken. Ook haalt Google volgens de rechter geen commerciële winst uit Google Books, omdat er geen advertenties bij staan en Google geen geld vraagt voor het gebruik van de dienst.”

Het was al te verwachten dat er beroep zou worden aangetekend tegen deze uitspraak. Daarmee gaat het conflict tussen auteurs en Google inmiddels het negende jaar in. Aanvankelijk deelden ook de grote uitgevers de mening van de auteurs, maar de uitgevers hebben in 2012 inmiddels een schikking getroffen.

Vorig artikelCalibre laat je nu ook je ebooks bewerken
Volgend artikelAlcatel presenteert 4-inch ereader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in