Consumenten lezen meer door smartphones en tablets

0

Steeds meer mensen ontdekken het lezen van ebooks op smartphones en tablets. Uit een onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen die ebooks op multifunctionele apparaten lezen meer zegt te lezen dan daarvoor. De meest gehoorde reden waarom lezers een ebook prefereren boven een gedrukt boek is het gemak van ebooks.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoeksbureaus iModerate Research Technologies en Brock Associates onder ruim 300 bezitters van een smartphone of tablet die de afgelopen 6 maanden ten minste een ebook erop gelezen hadden. De top drie redenen waarom lezers liever een ebook lezen dan een gedrukt boek zijn het gemak dat een ebook biedt (80%), het gemak om ebooks aan te schaffen (61%) en het verlichte scherm (41%). Mensen lezen het meest ebooks op smartphones of tablets onderweg (72%), tijdens het wachten op een afspraak (72%) en terwijl ze zich ontspannen (70%).

Volgens Laurie Brock van Brock Associates toont het onderzoek aan dat er de komende tijd een groei te verwachten is van het aantal ebooks dat op multifunctionele apparaten gelezen wordt. “Zo lang lezers hun apparaat 24 per dag bij zich hebben zullen ze erop gaan lezen, vooral wanneer de prijzen van ebooks redelijk blijven.”

Het onderzoek had naast een kwantitatief onderdeel ook een kwalitatief onderdeel, waarin lezers gevraagd werd naar hun beweegredenen. Daaruit kwam dat mensen op allerlei momenten ebooks lezen op hun mobiele apparaat. Zo was een lezer vooral te spreken over het feit dat hij meerdere boeken tegelijk op een apparaat had, waartussen hij kon kiezen al naar gelang zijn stemming. Een andere lezer vond het makkelijk om af en toe een paar minuten te kunnen lezen.

De meerderheid van de lezers van multifunctionele apparaten leest een combinatie van gratis en betaalde ebooks. Slechts 18 procent leest enkel betaalde ebooks. Bij de mensen die zowel betaalde als gratis titels lezen is gemiddeld 57 procent van de ebooks betaald, en 43 procent gratis.

Opvallend is dat het lezen van ebooks het lezen van gedrukte boeken lijkt te stimuleren. 46 procent van de lezers van ebooks geeft aan eveneens meer gedrukte boeken te lezen. Een ruime meerderheid van 89 procent zegt daarnaast het komende jaar ook meer ebooks te gaan lezen.

(Via: PR Newswire.)

Vorig artikeliPad-krant The Daily op 2 februari van start
Volgend artikelMotorola Xoom in februari op de markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in