App over ‘Mr. Morris Lessmore’ vervaagt grens tussen prentenboek en animatiefilm

0

De liefde voor boeken staat centraal in het verhaal ‘De Geweldige Vliegende Boeken van meneer Morris Lessmore’. Van het verhaal is een iPad app gemaakt, die ook de korte film bevat. De film is al 13 keer in de prijzen gevallen op verschillende filmfestivals en won awards als ‘Best Animated Short’ en ‘Audience Award Winner’.

En het succes duurt voort: de 15 minuten durende film is nu ook genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Best Animated Short’. Het verhaal is beschikbaar als iPad app, die volgens de makers de grens tussen prentenboeken en animatiefilms vervaagt. Het verhaal, dat geïnspireerd is door orkaan Katrina, Buster Keaton en de Tovenaar van Oz, draait om Mr. Morris Lessmore en zijn liefde voor boeken. Tijdens een hevige storm waait hij met huis, boeken en al weg en komt terecht in een wonderlijke wereld waar boeken tot leven komen.

De app neemt je letterlijk mee op dit avontuur van Mr. Morris Lessmore. Met verschillende technieken zoals miniaturen, computeranimatie en 2D-animatie hebben auteur en regisseur William Joyce en co-regisseur Brandon Oldenburg een nieuw soort verhalende ervaring gecreëerd. Op elke pagina speelt zich een scène af en de lezer wordt meegenomen in het verhaal door handelingen te verrichten die passen bij de scène. Zo laat je op de eerste pagina de boeken op de veranda van Mr. Morris Lessmore wegvliegen en creëer je de orkaan waarmee het verhaal start. Even verderop laat je boeken een huis binnenvliegen of hun eigen verhaal voorlezen.

De app is prachtig vormgegeven. De stijl doet denken aan ouderwetse stomme films of M-G-M Technicolor musicals, maar door de moderne technieken om interactie mogelijk te maken is de app een mooi voorbeeld van een nieuwe manier om verhalen te vertellen. De handelingen die de lezer moet verrichten werken perfect en sluiten naadloos aan op het verhaal. In de Nederlandse versie wordt het verhaal onder elke scène weergegeven in tekst en wordt het verhaal in het Engels verteld. Je kunt ervoor kiezen om de tekst weg te laten zodat de animatie beeldvullend wordt, de gesproken stem uit te zetten of juist het geluid te dempen. Ook is het mogelijk om via een inhoudsopgave de 27 afzonderlijke scènes te bekijken en aan te klikken. De tekst is beschikbaar in tien verschillende talen, waaronder Nederlands, Amerikaans, Frans en Japans.

De app is een echte aanrader voor mensen met kinderen, maar ook voor boekenliefhebbers. Je kunt de app voor 3,99 euro aanschaffen in de Appstore.

Vorig artikelZelf ebooks uitgeven? Volg de workshop en ga aan de slag!
Volgend artikelAmazons kwartaalcijfers stellen teleur ondanks succes Kindles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in