De WePad alternatief voor iPad?

0
DELEN

Enkele weken geleden kondigde het Duitse bedrijf Neofonie de WePad aan: een tablet, net als de iPad, die net iets betere hardware lijkt te hebben. Europese uitgevers tonen steeds meer interesse voor dit alternatief voor de iPad.

Apple is de laatste weken nog hard bezig met het sluiten van deals met uitgevers. Ook steeds meer Europese uitgevers komen met iPad applicaties. Maar veel van die uitgevers zijn bezorgd over het gesloten systeem van Apple. Onlangs nog haalde Apple een applicatie van het Duitse tijdschrift Stern (oplage: 1 miljoen) uit de App Store omdat er volgens het bedrijf teveel bloot in te zien was. De uitgever van Stern, Gruner + Jahr, Europa’s grootste tijdschriftenuitgever, sloot juist deze week een overeenkomst met de makers van de WePad om hun kranten en tijdschriften op de WePad beschikbaar te maken. Verder is ook de Duitse krant Bild van plan om zich aan de WePad te verbinden.

Een ander punt van kritiek van uitgevers op Apple is de prijsstelling. In het verleden kostte de app van het Duitse blad Der Spiegel bijvoorbeeld veel meer dan de papieren variant als gevolg van Apple’s deel van de prijs. Juist daarom wil Gruner + Jahr gebruik maken van een onafhankelijk platform waarop ze zelf meer invloed op de prijs kunnen hebben. De uitgever is daarvoor ook in gesprek met vele andere Duitse uitgevers, waaronder concurrenten als Axel Springer en Burda.

De release van de WePad staat gepland voor ergens in de maand april. Daarmee zou het de iPad in Europa net voor kunnen zijn. Ook is het apparaat waarschijnlijk een stuk goedkoper dan de Amerikaanse tegenhanger. De WePad draait verder op het Android besturingssysteem, heeft een touchscreen van 11,6 inch en is uitgerust met USB-poorten, een geheugenkaartlezer en een webcam. Op het gebied van het gewicht en batterijduur doet de WePad wel iets onder voor de iPad. De Duitse tablet moet het doen met een batterijduur van 6 uur en een gewicht van 800 gram. Neofonie, het bedrijf achter de WePad, heeft de specificaties van het apparaat in een tabel tegenover de iPad gezet, zodat je beide tablets handig kunt vergelijken.

2010 is het jaar van de tablets, dat was al langer duidelijk. Nu steeds meer bedrijven zich op deze apparaten richten, zou dit wel eens het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk. Concurrentie is daarbij onvermijdelijk en zelfs noodzakelijk. Concurrentie kan er namelijk voor zorgen dat uitgeverijen en lezers niet gebonden zijn aan bepaalde apparaten of software. Voor de echte doorbraak van tablets zal dat cruciaal zijn. Als de WePad daaraan kan bijdragen, is dat alleen maar positief.

(Via Editorsweblog.org.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER