‘Nederlandse boekhandel hoopt op nieuw boek Jean Auel’

0

Volgens een artikel op Boekblad hebben Nederlandse boekhandels de hoop gevestigd op de uitgave van het nieuwe boek van Jean Auel. Paradoxaal genoeg komt dit bericht juist op het moment waarop bekend wordt dat de Amerikaanse uitgever de oplage met meer dan de helft naar beneden heeft gebracht ten opzichte van eerdere delen van de serie. Die verschenen nog in een oplage van gemiddeld een miljoen, het nieuwste boek moet het in de VS met 465.000 exemplaren doen.

Sinds de jaren ’80 zijn de boeken van Jean M. Auel in de VS bij de release keer op keer goed voor enorme oplages van ongeveer een miljoen exemplaren. Daarnaast werden de boeken in de boekhandels uitgebreid in de etalage gezet om lezers over de streep te trekken.

Voor de uitgave van het laatste boek in de Aardkinderen-serie, “The Land of Painted Caves”, breekt de Amerikaanse uitgever echter radicaal met het verleden. De gedrukte eerste oplage werd teruggebracht naar 465.000 exemplaren, in de verwachting dat veel lezers het ebook zullen kopen. En in plaats van speciale prehistorische grotten in boekhandels te fabriceren – zoals voor een eerder boek gedaan werd -, richtte de uitgever zich op de lezers op online netwerken als Facebook, Goodreads en de fansite van Auel.

Deze paradox laat goed zien hoe de Nederlandse boekenmarkt op dit moment nog verschilt van de Amerikaanse boekenmarkt. Ebooks zijn hier voor boekenwinkels en uitgevers nog amper een factor van belang. Na een wat tegenvallende Boekenweek hopen veel boekhandels alsnog hun slag te slaan met de verkoop van Auels nieuwste boek. Dat boek verschijnt dan ook in een voor Nederlandse begrippen grote oplage. Steven Maat, uitgever bij AW Bruna: “Boekhandels begonnen al bij te bestellen voordat het boek verschenen was. Het is een bestseller die voor dit jaar het verschil kan maken.”

Het lied van de grotten, de Nederlandse vertaling van het nieuwste Auel-boek, verschijnt in twee edities en in ebookvorm. “Voor de verzamelaars die al de eerdere Aardkinderen-romans bezitten, hebben we een crème-editie in lijn met die uitgaven. Die verschijnt in een oplage van 8.000 stuks met het logo van Het Spectrum. De editie met het logo van AW Bruna is een hardcover, die het internationale omslag heeft. Hiervan is de oplage 100.000 exemplaren.”

De gedrukte editie van Het lied van de grotten gaat in de boekwinkels voor 29,95 euro over de toonbank. De ebookversie is bij diverse Nederlandse webwinkels te koop voor 20 euro. Wereldwijd bedraagt de eerste oplage van het boek 1,4 miljoen exemplaren.

Jean M. Auel zelf heeft geen voorkeur voor de vorm waarin lezers haar nieuwe boek kopen: “Of ze het in ebookvorm of als hardcover lezen maakt me niets uit, als ze het een goed boek vinden heb ik er niets op tegen.”

(Via: New York Times en Boekblad.)

Vorig artikelSpaans Spotifymodel 24symbols in bètaversie van start
Volgend artikeleReaders.nl introduceert eigen ereader: de e-Go

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in