Vorige week lanceerde de Koninklijke Bibliotheek een nieuwe online database met toegang tot miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s. De KB biedt hiermee wereldwijd de grootste database van gedigitaliseerde kranten aan. De website is onderdeel van het voornemen van de KB om binnen vier jaar 10 procent van alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften digitaal beschikbaar te stellen.
Volgens de KB kan de nieuwe doorzoekbare webdienst een doorbraak betekenen voor historisch onderzoek. Voor het eerst kan er op een website in miljoenen krantenpagina’s gezocht worden. De informatie die daarmee gevonden kan worden, is niet alleen interessant voor historici. Ook journalisten, genealogen, letterkundigen en amateurhistorici vormen een doelgroep voor de KB.
Vanaf donderdag 27 mei jongstleden is het eerste deel van de gedigitaliseerde collectie kranten beschikbaar voor het publiek. In totaal zijn nu ongeveer een miljoen krantenpagina’s te doorzoeken. In de komende achttien maanden moet dat aantal uitgebreid worden tot 8 miljoen pagina’s.
Voor de digitalisering van de kranten heeft de KB gebruik gemaakt van de eigen collectie maar ook van de collectie van andere instituten. De collectie bestaat uit meer dan 70 kranten, waaronder de Rotterdamsche Courant, het Algemeen Handelsblad en de ’s Gravenhaagsche courant. Het digitale archief bevat kranten vanaf 1618 tot 1995. Ook de oudste bekende Nederlandstalige krant uit 1618, de Courante uyt Italien, Duytslandt, is nu digitaal te raadplegen.
(Via: KB.)