KBb wil vaste boekenprijs op ebooks

0

De Werkgroep Digitalisering van de KBb heeft in een rapport een aanbeveling gedaan om de vaste boekenprijs ook voor ebooks te laten gelden. Men is bang dat ebooks voor dumpprijzen gaan worden aangeboden en dat dat de prijs van papieren boeken op termijn ook gaat aantasten.

Ari Doeser van de Koninklijke Boekverkopersbond kan zich daarin vinden. Hij wil dat jongeren de notie kwijtraken dat alles op het internet gratis is. “Dat idee moeten we ombuigen.” zegt Doeser.

Als het ebook onder de wet op de vaste boekenprijs gaat vallen, dan zit er nog maar 6% BTW op, waarmee ebooks nog goedkoper worden. Of in prijs gelijk blijven, maar dan wordt de marge groter voor uitgever en hopelijk ook auteur. Het nadeel van deze wet is dat er niet aan de prijs getornd mag worden en er dus geen prijsstunts kunnen worden uitgehaald.

In eerste instantie vonden de boekverkopers dat er geen vaste boekenprijs voor ebooks hoefde te gelden, maar nu de lancering van ebookverkoop via Bol.com dichterbij komt, begint die opvatting kennelijk ineens te veranderen. De boekverkopers zijn bang voor dumping, waardoor hun nering in gevaar komt.

Het rapport is nog niet openbaar, maar er is al bekend dat de Werkgroep doet ook aanbevelingen over de prijsstelling van het ebook en over het mogelijke gevaar van versnippering en dat het ebook daarom binnen het vak moet blijven.

(Via: Boekblad (abo).)

Vorig artikelMeer over de nieuwe Sony ereaders
Volgend artikel“De Kindle heeft mijn huiswerk op gegeten”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in