De Sony PRS-600 Touch Edition onderscheidt zich van veel andere eInk readers door zijn handige touchscreen en aantekenmogelijkheden. Deze extra functionaliteiten gaan niet of nauwelijks ten koste van de batterijlevensduur: die is en blijft uitstekend (ca. 7.000 pagina’s). Minpunt is dat het scherm iets minder comfortabel leest dan de schermen van veel andere eInk readers.
Eerste indruk
De ereader wordt geleverd met een paar handleidingen, een USB-kabel en een beschermhoes. De handleiding is een Quick start guide, die je eigenlijk niet eens nodig hebt. Het enige dat je moet weten is dat je je ereader met de USB-kabel aan je computer moet vasthangen en dat het apparaat vervolgens na 40 minuten de melding USB verbonden (of connected) aangeeft. De Sony eBook Library software start vervolgens automatisch op. Die heb je nodig om ebooks die je gedownload hebt naar je ereader te kunnen slepen. Met 3,5 uur aan een pc hangen is de ereader geheel opgeladen.
De bijgeleverde beschermhoes vind ik overigens niet zo waardevol. Ik geef de voorkeur aan een harde cover in de vorm van een boekenkaft die je open en dicht kunt klappen en waartussen de ereader is vastgeklemd. Dat is veel praktischer omdat je er ook houvast aan hebt tijdens het lezen en omdat die snel open en dicht gedaan kan worden. Zo’n cover zit er dus niet bij, maar kun je wel als accessoire bijbestellen (kost ongeveer 30 euro, en is verkrijgbaar in 3 kleuren, net zoals de ereader zelf trouwens).
Touchscreen en aantekeningen
De Sony PRS-600 heeft een 6 inch eInk scherm. Navigeren door de menu’s gaat heel erg handig dankzij de touchscreen functionaliteit. Je drukt of wrijft gewoon met je vinger op het scherm om menukeuzes te maken of te bladeren in je ebook. Het apparaat biedt bovendien de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Dat kan in de tekst die je aan het lezen bent of in aparte notitiedocumentjes. Behalve bookmarks (bladwijzers) aanbrengen (wat bij vrijwel alle eInk readers kan) kun je met de PRS-600 ook een digitale markeerstift gebruiken om belangrijke stukken tekst aan te duiden of met een digitaal potlood aantekeningen maken. Dat laatste kan met de fraaie styluspen die in de behuizing opgeborgen is, maar het kan bv. ook met je vinger of je nagel. Erg handig daarbij is dat je alle markeringen, bookmarks en aantekeningen in één overzicht kunt oproepen, ongeacht in welk document ze zijn gemaakt.
De mogelijkheid om gewoon met je vinger de touchscreen te bedienen en aantekeningen te maken is op dit moment nog uniek. De eInk readers van iRex (iLiad en DR1000) hebben ook een touchscreen en aantekeningfunctie, maar die kan je alleen bedienen met de styluspen.
Een andere belangrijke plus van de Sony PRS-600 ten opzichte van de ereaders van iRex is de batterijlevensduur. De batterij van iRex readers houdt het maximaal 12 uur vol, zelfs als je hem niet continu gebruikt. De Sony PRS-600 gaat ruim 7.000 pagina’s mee, genoeg voor weken van volcontinu leesplezier.
Leeservaringen
De PRS-600 Touch Edition heeft helaas ook een belangrijk nadeel. Het bijzondere scherm met zijn touchscreen en aantekeningenfunctie vergt een extra laagje op het scherm dat enigszins ten koste gaat van het leescomfort: het scherm reflecteert meer dan andere eInk readers en het contrast tussen de zwarte letters en de lichte achtergrond is minder (de achtergrond is eerder grijs dan wit).
Ter illustratie is hieronder een foto opgenomen waar links de PRS-600 ligt en rechts de Sony PRS-505. Het scherm van de PRS-505 (maar ook dat van andere, eenvoudige eInk readers) heeft een groter contrast en reflecteert minder.
Wat wel bijdraagt aan het leescomfort is de mogelijkheid om met je vinger snel de lettergrootte aan te passen. Er zijn 5 verschillende groottes (2 meer dus dan bij zijn kleinere broertje, de PRS-300). Die leesbril is niet per se nodig meer! Het ‘omslaan’ van een bladzijde gaat relatief snel (de verversingssnelheid is groter dan bij de oudere eInk ereaders). Dat ‘omslaan’ kan je doen door met je vinger over het scherm te wrijven of door op een bladerknop te duwen.
Je kunt de oriëntatie ook gemakkelijk aanpassen naar landschap en portret. Standaard staat de ereader in portret stand.
Een andere handige optie is de zoekmogelijkheid. Dankzij het op het scherm oproepbare toetsenbord kun je snel en eenvoudig een zoekterm invoeren; het apparaat geeft vervolgens gearceerd alle woorden weer in het document waar de zoekterm aan voldoet.
Verder is belangrijk dat je op dit apparaat o.a. ePub ebooks kunt lezen maar ook Word-bestanden en PDF-documenten. Die PDF-documenten kun je zelfs in reflowable vorm lezen (handig als het om A4-documenten gaat die anders op het 6 inch te klein worden weergegeven om zonder veel scrollen goed te kunnen lezen); dat werkt weliswaar niet altijd helemaal perfect maar ik vind het over het algemeen toch een erg waardevolle mogelijkheid.
Downloaden
Het apparaat heeft geen Wifi of 3G. Downloaden van ebooks is mede daarom wat omslachtig. Je moet het ebook eerst downloaden op je pc en vervolgens naar je ereader door het ebook uit de map van je pc naar de eBook Library software te slepen. Als je je ereader aansluit op je pc, start automatisch de software van de eBook Library op. Als je op eBook Store klikt, kom je direct bij Bol.com uit. Download het ebook van je keuze en sleep dat naar de software, naar het menu item Reader. Het ebook komt in de lijst erbij en je kunt het direct gaan lezen. Betalen bij Bol.com kan via iDeal en Credit card. Ze hebben ook wat gratis ebooks in de aanbieding. Je dient overigens wel eerst je USB-kabel los te koppelen voor je kunt gaan lezen. Als de kabel vast zit, kun je er niks mee doen. Je kunt dus ook niet opladen terwijl je leest.
Conclusie
De Sony PRS-600 Touch Edition is op dit moment op de Nederlandse en Belgische markt een relatief geavanceerde eInk reader tegen een relatief beperkte prijs. De connectiviteit beperkt zich weliswaar nog steeds tot een USB-kabel met je PC (dus geen Wifi of 3G) maar de touchscreen en aantekenmogelijkheden maken het apparaat erg handig voor de gebruiker, vooral als je meer wilt dan enkel romans lezen. De batterijlevensduur is uitmuntend (ca. 7.000 pagina’s); hiermee onderscheidt het apparaat zich in sterk positieve zin van de iLiad en DR1000 van iRex waarmee je ook aantekeningen kunt maken.
Een belangrijk nadeel is wel het leescomfort van het 6 inch scherm dat iets minder is dan bij de meeste andere eInk readers (inclusief die van iRex). Het scherm van de PRS-600 heeft last van meer reflectie en minder contrast (dit komt omdat de vingerbedienbare touchscreen- en aantekenfunctionaliteit vooralsnog een dergelijke concessie met zich meebrengt). Het eenvoudigere broertje, de Sony PRS-300, heeft dit nadeel niet.
Ga dus eerst goed na wat voor jou belangrijk is. Gaat het jou vooral om het puur lezen van boeken en vind je een touchscreen en aantekenfuncties niet zo belangrijk, kies dan eerder voor een eenvoudigere eInk ereader (die vaak zeer comfortabel lezende schermen hebben tegen een lagere prijs bovendien). Vind je het handig te kunnen navigeren in de menu’s en het kunnen maken van aantekeningen e.d. wel belangrijk, dan is de PRS-600 een goede keuze.
Filmpje
Het filmpje gaat tot 1 minuut 30 over de PRS-300 Pocket Edition, daarna gaat het verder over de PRS-600 Touch Edition.