IFA 2010 in teken van ereaders en tablets

0

Komende vrijdag begint in Berlijn de Internationale Funkausstellung 2010. Het is de vijftigste editie van deze elektronicabeurs, die duurt van 3 tot 8 september. Vooral op ereader- en tabletgebied valt er veel nieuws te verwachten.

De organisatie van de IFA heeft dit jaar voor het eerst een speciale ruimte ingericht rond digitaal lezen. In de zogenaamde IFA eLibrary staan bedrijven als Pocketbook, Netronix, Onyx en het Duitse Libri.de.

Een van de grootste aandachtstrekkers is echter de verwachte lancering van de Samsung Galaxy Tab, op de dag voorafgaand aan de beurs. Met deze 7-inch tablet wil Samsung serieus de concurrentie aangaan met de iPad van Apple. De afgelopen dagen zijn steeds meer specificaties en details opgedoken. Zo moeten er naast de tablet diverse accessoires op de markt komen, zoals een desktopstand, een dockingstation, een headset en een toetsenbord. Qua specificaties biedt de Galaxy Tab in elk geval meer dan de iPad. Zo heeft het apparaat twee camera’s, een snellere processor en ondersteuning voor Flash. Naar verluidt kun je met het apparaat ook gewoon bellen.

Samsung is niet de enige die een 7-inch tablet op de markt zal brengen. Ook ViewSonic heeft aangekondigd met een 7-inch Android-tablet te komen. Deze zal zijn uitgerust met 3G, wifi, bluetooth en USB. Daarnaast presenteert ViewSonic ook een 10-inch tablet met dual-boot functie. Gebruikers kunnen hiermee kiezen tussen het Android- en Windows-besturingssysteem.

Een andere bekende speler die nieuwe tablets zal presenteren, is Archos. Dit bedrijf heeft aangekondigd vijf tablets op de markt te gaan brengen, die allemaal op Android draaien, met een grootte van 2,8 tot 10 inch.

Behalve op het gebied van LCD-tablets, zijn er uiteraard ook veel bedrijven die inzetten op eInk. Ereaderproducent Pocketbook presenteert zo bijvoorbeeld naast een LCD-tablet ook vier nieuwe eInkmodellen. Twee daarvan zijn instapmodellen met een grootte van 6-inch en 9,7-inch, de twee andere hebben als extra 3G-verbinding en een Wacom-touchscreen.

Een andere langverwachte productlancering komt van Acer. De LumiRead zal nog deze herfst voor een prijs van rond de 250 euro verkocht gaan worden. Bijzonder aan het apparaat is dat het is uitgerust met een ISBN-scanner, waarmee lezers handig een digitaal verlanglijstje op het apparaat kunnen samenstellen.

Ook het Duitse Medion zal naar verwachting een ereader lanceren. Deze ereader zal een 6-inch eInkscherm hebben dat met de vinger bedienbaar is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de schermen van de Pocketbook 302 en de Sony PRS-600 zal dit niet een resistief maar een capacitief aanraakscherm zijn.

Naast productlanceringen zijn er op de IFA waarschijnlijk ook veel prototypes van nieuwe producten te zien. Zo zijn er wellicht tablets met het nieuwe besturingssysteem Chrome OS te bewonderen en worden er nieuwe schermtechnieken getoond. Verder zijn er ook aankondigingen op het gebied van content. Er worden bijvoorbeeld details verwacht over een deal tussen Txtr en Asus over een nieuwe ebookwinkel. De IFA 2010 is dan ook een belangrijke graadmeter voor wat er in het komende seizoen op het gebied van ebooks, ereaders en tablets te wachten staat.

Vorig artikelCybook Orizon binnenkort beschikbaar
Volgend artikelBorders verlaagt prijzen ereaders
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in