Wall Street Journal gaat ebook-bestsellerlijst publiceren

0

Ebooks maken tegenwoordig ongeveer 20 procent uit van de verkoop van Amerikaanse grote uitgevers. Daarom is het belangrijk om ebooks op te nemen in de bestsellerlijsten om weer te geven wat welke ebooks en boeken verkocht worden. The Wall Street Journal (WSJ) gaat vanaf dit weekend ebook-bestsellerlijsten publiceren.

De Wall Street Journal is niet de eerste krant die ebooks opneemt in de bestsellerlijsten. De New York Times (NYT) en USA Today gingen de WSJ voor. De ebook-bestsellerlijst van de WSJ wordt mede mogelijk gemaakt door Nielsen BookScan die tot nu toe nog niet de ebookcijfers publiekelijk verzamelde. De WSJ gaat vier verschillende lijsten publiceren: gecombineerde verkoop van ebooks en fysieke boeken voor fictie en non-fictie, en lijsten met alleen ebooks voor fictie en non-fictie. De NYT publiceert dezelfde vier lijsten maar dan niet in samenwerking met Nielsen maar met RoyaltyShare.

Nielsen BookScan verzamelt gegevens over de verkoop van boeken van ongeveer 75 procent van de verkoop van hardcovers en paperbacks. Eerder dit jaar
kondigde het onderzoeksbureau aan om de ebookverkoopcijfers te verzamelen. “Aangezien consumenten en boekverkopers ebooks blijven omarmen, zijn wij erg blij om samen te werken met The Wall Street Journal om de meest nauwkeurige bestsellerlijst te maken,” aldus Jonathan Stolper van Nielsen. “Deze nieuwe lijsten reflecteren wat mensen echt kopen en lezen en zal zeker bijdragen aan de kennis van de industrie over ebookbestsellers.

In Nederland is er niet een soortgelijk initiatief. Boekwinkelketen Libris houdt wel elke maand een lijstje bij van de best verkochte ebooks bij Libris zelf. Het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) publiceert wekelijks de Bestseller Top 60 op basis van de verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels. Het CPNB publiceert echter geen bestsellerlijst voor ebooks.

(Via: PaidContent)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in