eReaders over ereaders

0

Als uitsmijter voor de laatste dag van het jaar, spreken Wiebe en Martha over hun eigen ereaders. We willen jullie bedanken voor het lezen van en het reageren op onze website het afgelopen jaar en we hopen jullie in 2010 weer te mogen begroeten.

Wiebe zegt
In 2009 heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van mijn Cybook Gen3 en mijn iPhone. Ebooks lees ik voornamelijk thuis van de Cybook, die voorzien is van een eInk scherm en lang meegaat op een acculading. De iPhone gebruik ik voornamelijk voor het lezen van rss feeds, en af en toe gebruik ik Stanza om de NRC ePaper te lezen of om verder te lezen in m’n ebooks als ik de Cybook niet bij me heb.

Begin dit jaar was ik erg blij met de draadloze mogelijkheden van de iPhone om ebooks op te halen. Ik was op vakantie in het donkere Finland en las daar veel meer dan ik gedacht had. Ik was dus al snel door mijn meegebrachte stapeltje papieren boeken heen. Stanza bracht uitkomst, ik kon draadloos een aantal gratis ebooks downloaden van Feedbooks en heb met veel plezier van de iPhone verder kunnen lezen.

In juli ging de Cybook mee op vakantie naar Costa Rica. Dat was echt ideaal, veel medereizigers torsten allemaal deel 1 van de Stieg Larsson Trilogie mee en onderling boeken ruilen had dus niet zoveel zin, als ze het boek uit hadden. Ik had iets van 15 ebooks op de Cybook gezet en heb minstens de helft uitgelezen. Mijn medereizigers zetten bij thuiskomst direct een ereader op hun lijstje van essentiële reisbenodigdheden!

In 2010 verwacht ik veel van de aangekondigde tablets, zoals de iSlate van Apple of de Adam van Notion Ink. Misschien is die laatste nog wel het meest veelbelovend. Deze tablet is namelijk voorzien van een scherm van Pixel Qi, dat als full colour lcd scherm webpagina’s en video in kleur kan weergeven, maar ook een speciale zwart/wit modus kent dat net zoals eInk ideaal is om lang van te lezen. Ik ben de eerste die zo’n tablet aanschaft, waarschijnlijk ten koste van de Cybook. De iPhone blijft sowieso, of de Google Phone moet echt veel aantrekkelijker zijn…

Ik merk dat ik echt minder papieren boeken ben gaan kopen. Ik heb een pracht van een boekenkast in de woonkamer staan en ben daar ook erg trots op, maar veel boeken die ik lees doe ik later toch weer weg (het past niet meer in de boekenkast en lang niet alle boeken zijn het waard om voor altijd te bewaren). Ik verwacht in 2010 alleen nog fysieke boeken te kopen als die echt niet als ebook te verkrijgen zijn. Als uitgever zet me dat wel aan het denken, ik denk dat het uitgeefvak sneller zal veranderen dan menigeen denkt. Enfin, daarover schrijf ik op mijn uitgever 2.0 blog.

Martha zegt
Ik had al wel eens van ereaders gehoord tijdens mijn studie Nederlands in Leiden, maar er nog nooit een gezien, laat staan vastgehouden. Ik was het eens met alle vooroordelen: het missen van het gevoel van een echt boek, het knisperen van het omslaan van de bladzijden, de geur van pas gesneden of juist beduimeld papier. Totdat ik in april 2009 voor eReaders.nl ging werken.

Als je dan voor een website gaat werken die volledig over digitaal lezen gaat, moet je toch wat ervaring opdoen met de apparaten. Mijn allereerste kennismaking met digitaal lezen was Stanza op de iPod Touch. Zeker ’s avonds in bed is dit een uitkomst met de backlight. Je hoeft geen lamp aan te hebben om toch te kunnen lezen.

Ik heb er heel veel ebooks op verslonden inmiddels, voornamelijk gratis ebooks die aangeboden werden via de online catalogi van Stanza, maar ook van Shortcovers, mijn een na favoriete ereader applicatie. Ook de NRC epaper lees ik op mijn iPod Touch. Wat een uitkomst als je geen papieren krant hebt!

Ook op mijn Android G1 smartphone lees ik af en toe eens wat. Maar dat is toch minder ideaal vanwege het energieverbruik. De batterij gaat wel erg snel leeg.

Maar mijn favoriete ereader is toch wel mijn Sony PRS-300 Pocket Edition, uiteraard in het rood-roze, omdat ik niet houd van de standaard kleuren zilver en zwart.

Ik heb de ereader sinds eind oktober 2009, maar sindsdien gaat hij overal mee naar toe. Ook naar Italië waar ik begin november was. De ereader was echt een uitkomst tijdens de lange autorit daar naar toe. Als ik niet hoefde te rijden, zat ik te lezen op de bijrijdersstoel. En tijdens het lange wachten voor ik aan de beurt was tijdens het internationale toernooi in Italië bleek de PRS-300 ook een uitkomst.

Ook ik heb twee boekenkasten in mijn huis staan, helemaal vol met boeken uit mijn studietijd, maar ook met boeken die ik heb daarna gekocht. Er staan zelfs kapotgelezen boeken uit mijn jeugd in de kast. Allemaal stuk voor stuk boeken die ik wil bewaren. Die ik niet weg kan doen vanwege de sentimentele waarde die eraan zit. Ik zal in 2010 waarschijnlijk niet minder papieren boeken kopen. Ik zal waarschijnlijk wel meer ebooks kopen dan in de afgelopen twee maanden (namelijk maar drie).

Ik vind het als gadgetfan en boekenliefhebber heerlijk dat de ereader zich zo snel ontwikkelt. De uitgevers van printmedia zullen hopelijk snel volgen, zodat liefhebbers van digitaal lezen steeds meer aan hun trekken kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in