8 tips voor je Kindle

3
tips kindle ereader

Pas een Kindle Paperwhite, Oasis of een andere Kindle e-reader gekocht? Lees dan deze handige tips voor nog meer leesplezier met je Kindle!

1) Boeken op je Kindle zetten
Boeken op je Kindle zetten kan op verschillende manieren. Je kunt ze natuurlijk direct via de Kindle Store op je e-reader aanschaffen. Je hebt hiervoor wel een wifi-verbinding nodig. Ook kun je via Amazon.nl e-books kopen, deze e-books worden dan door te synchroniseren automatisch op je Kindle geladen. Heb je al een collectie e-books op je pc staan en wil je deze op je Kindle zetten? Lees dan tip 2.

2) Epub omzetten naar MOBI
Wil je elders gekochte e-books op je Kindle zetten? Normaal gesproken hebben e-books die je bij webwinkels koopt het bestandsformaat .epub. De Kindle e-readers ondersteunen dit formaat echter niet maar maken in plaats daarvan gebruik van een ander bestandsformaat, namelijk .mobi of AZW3.

Gelukkig kun je je e-books eenvoudig omzetten naar het juiste formaat. Dat doe je met het programma Calibre. Volg daarvoor deze stappen:

Download Calibre hier en open het programma.
-Klik op de knop ‘Boeken toevoegen’.
-Open de map op je pc waarin het e-book staat dat je naar het .mobi-formaat wilt omzetten. Selecteer het boek en klik op ‘Open’. Het boek is nu toegevoegd aan je Calibre-bibliotheek.
-Klik vervolgens met je rechtermuisknop op het boek. Kies de optie ‘Boeken converteren’ en daarna ‘Individueel converteren’.
-Nu opent zich het scherm met alle metagegevens van het boek. Het enige wat je nu hoeft te doen, is rechts bovenin het juiste uitvoerformaat te kiezen: MOBI. Klik vervolgens rechtsonderin op de knop ‘Ok’. Het e-book is nu automatisch omgezet naar het MOBI-formaat.
-Je kunt het boek nu op je Kindle zetten. Dit kan ook direct via Calibre. Koppel je Kindle aan de pc. Als het goed is wordt het apparaat nu herkend door Calibre en zie je linksonderin ‘Verbonden Amazon Kindle’. Klik nu met de rechtermuisknop op het boek dat je op de Kindle wilt zetten en kies ‘Naar apparaat sturen’.

3) Zwarte achtergrond, witte letters
Gebruik jij graag de nachtmodus? De Kindle heeft de mogelijkheid om de kleuren wit en zwart om te draaien, zodat je witte letters op een zwarte achtergrond ziet. Dit kun je instellen via Instellingen>Alle Instellingen>Toegankelijkheid>Zwart en wit omkeren.

4) Kindles met korting
Ben je op zoek naar een goede aanbieding voor een Kindle? Regelmatig biedt Amazon diverse Kindle e-readers met korting aan. Vergeet ook niet te kijken bij de refurbished exemplaren. Dit zijn teruggestuurde Kindles, die door Amazon zijn gecontroleerd, gereviseerd en gecertificeerd. Bovendien hebben ze dezelfde garantie als nieuwe Kindles. Meer weten over refurbished e-readers? Lees het hier.

5) Vastgelopen Kindle weer aan de praat krijgen
Is je Kindle vastgelopen en reageert hij nergens meer op? Het kan zijn dat de batterij helemaal leeg is. Laad hem daarom een hele nacht aan de oplader liggen. Doet hij nog niets? Houd dan de aan/uitknop minstens 30 seconden ingedrukt om de e-reader opnieuw op te starten. Je hoeft niet bang te zijn dat je je gegevens hierdoor kwijt raakt. Dit gebeurt alleen als je je apparaat handmatig terugzet naar de fabrieksinstellingen. Dit kun je doen onder Instellingen>Apparaatopties>Opnieuw instellen.

6) Woordenboeken installeren
Kom je tijdens het lezen een woord tegen dat je niet kent, dan is het erg handig als je meteen de betekenis kunt opzoeken. Door met je vinger op het woord te blijven staan, verschijnt een uitklapmenu met daarin verschillende opties: zo kun je het woord opzoeken op Wikipedia, maar ook in een verklarend of vertaalwoordenboek. Staan er nog geen woordenboeken op de e-reader geïnstalleerd, dan kun je deze vinden onder Instellingen>Taal en woordenboeken. Je kunt dan uit de lijst de woordenboeken kiezen die je interessant vindt en deze downloaden. Tijdens het lezen vind je ze terug als je op een bepaald woord blijft staan.

KINDLE

7) Je Kindle beveiligen met een toegangscode
Wil je niet dat iedereen zomaar bij de inhoud van je e-reader kan? Beveilig dan je Kindle met een pincode. Onder Instellingen>Apparaatinstellingen>Apparaattoegangscode kun je een pincode instellen.

8) Lettergrootte, marges, lettertype instellen
Op je Kindle heb je de keuze uit verschillende lettertypes, die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Tijdens het lezen kun je menu met deze instellingen tevoorschijn halen door aan de bovenzijde van het scherm te tikken. Nu verschijnt het tabje Paginaweergave met het icoontje ‘Aa‘. Tik op het pijltje naar beneden en open de Instellingen voor lettertypen en pagina’s. Nu kun je je favoriete lettertype uit de lijst kiezen. Onder Pagina vind je de opties voor regelafstand, horizontale of verticale modus en de uitlijning. Ook kun je instellen hoe de leesvoortgang moet worden weergegeven en je persoonlijke instellingen opslaan in een thema.

Heb jij nog goede tips voor beginnende Kindle-gebruikers? Laat het vooral weten in een reactie hieronder!

Vorig artikelKinderboekenauteurs maken voorleesserie over kinderen in quarantaine
Volgend artikelKobo en Elegance organiseren schrijfwedstrijd

3 REACTIES

 1. Omzetten met Calibre geeft vaak bijzonder rare fouten in de tekst. Ik heb zo een aantal boeken omgezet en bepaalde exemplaren waren quasi onleesbaar geworden.

 2. Volgens mij converteert Calibre automatisch een ebook naar een bestandsformaat dat geschikt is voor de ereader, zo heb ik ingesteld dat alles wat ik naar de Kobo stuur automatisch wordt omgezet in een kepub (Kobo’s eigen epub formaat). In Calibre zelf bewaar ik alleen de epubs. Bij een Kindle zal het toch ook wel zo kunnen, maar dan met mobi. Bestanden hoef je dus niet eerst om te zetten in een ander formaat, behalve dus als je dat zelf wilt. Ik heb geen Kindle, dus ik kan het niet met zekerheid zeggen.

  Is overigens het nieuwere azw3 formaat geen betere optie voor de Kindle? Sneller, meer geavanceerde opties, beter behoud van epub opties. Zoals de discussie hier: https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=310229

 3. Hallo
  Ik heb een e reader
  Ze vragen in het begin als je hem installeerd welke taal
  Ik heb hem in Nederlands gezet
  Ik woon in Spanje en heb Spaans adres
  Nu krijg ik alleen maar Spaanse boeken naar voren en heb veel moeite met het zoeken naar Nederlandstalige boeken
  Marga

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in