10 tips voor je Kobo e-reader

29
tips kobo ereader

Pas een Kobo Libra H2O, Forma of andere Kobo e-reader aangeschaft? Lees hier onze tips voor nog meer leesplezier met je Kobo.

1) Accounts Kobo en bol.com koppelen
Als je zowel e-books bij bol.com koopt als op de website van Kobo, dan heb je twee accounts en daarom ook twee aparte bibliotheken. Wist je dat je je Kobo-account en bol.com-account aan elkaar kunt koppelen? Zo staan je al je boeken in één lijst en komen zowel de e-books van Kobo als die van bol.com bij het synchroniseren direct op je e-reader te staan. Om je accounts te koppelen ga je naar Kobo.com en volg je deze instructies.

bol-kobo-koppelen


2) Synchroniseren

Geen gedoe meer met usb-snoertjes: met de app van bol.com en Kobo of op de website koop je makkelijk nieuwe boeken die direct op je e-reader komen te staan. De e-reader moet daarvoor verbonden zijn met het internet. Tik rechtsbovenin op het cirkelicoontje en bevestig met Synchroniseer nu. De nieuw aangeschafte titels worden nu direct binnengehaald op je e-reader. Ook handig: met de app kun je ook op verschillende apparaten lezen en steeds verdergaan waar je gebleven was. Ook de boeken die je vanaf je e-reader koopt in de Kobo Store of de boeken die je vanaf de e-reader kiest uit het assortiment van abonnementsdienst Kobo Plus komen automatisch op je e-reader te staan.

tips kobo ereader

3) Achterflap en boekinformatie lezen
Ken je dat? Je hebt een boek gekocht maar niet gelijk gelezen. En na een tijdje denk je: waar ging dat boek ook weer precies over? Bij een papieren boek staat op de achterkant of binnenflap meestal een korte samenvatting van het boek. En ook in een e-book kun je deze informatie terugvinden. Ga hiervoor naar je boekenlijst ‘Mijn Boeken’. Bij elk boek zie je aan de rechterzijde drie puntjes staan. Tik hierop, en er opent zich een nieuw venster. Kies ‘Toon details’. Nu opent zich de informatie over het boek. Onder het tabje ‘Synopsis’ vind je de samenvatting, onder ‘Details’ vind je onder meer de uitgever en verschijningsdatum. Ook is er een tabje met ‘Recensies’ (indien aanwezig) en ‘Verwant’, met tips van boeken die je wellicht ook leuk vindt.

Ook vanaf de Home-pagina kun je snel naar de details. Dit doe je door met je vinger op het boek te gaan staan. Er opent zich nu een menu met onder meer ‘Nu lezen’, en ‘Toon details’. Ook kun je vanuit dit menu het boek eenvoudig aan een verzameling toevoegen, of als ongelezen of voltooid markeren.

tips kobo ereader

tips kobo ereader

4) Woordenboek, hoekjes omvouwen en notities maken
Een interessant fragment later nog eens teruglezen? Tik rechtsbovenin op de pagina en er verschijnt een omgevouwen hoekje. Op het startscherm komt nu het blok Bladwijzer waarmee je direct naar de betreffende pagina kunt springen.

Kom je een lastig woord tegen? Blijf even op het woord staan, vanzelf verschijnt dan de verklaring uit het woordenboek. Ook kun je nu aantekeningen maken, het fragment delen op Facebook of het woord nazoeken in het boek zelf, op Wikipedia of via Google.

tips kobo ereader

5) Linkhandigenmodus
Bladeren naar de volgende pagina gaat standaard door te aan de rechtzijde van het scherm te tikken, wil je terugbladeren dan tik je aan de linkerkant. Als je linkshandig bent, vind je het echter wellicht handiger om dit om te draaien. Dat kan! Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, kies dan voor ‘Leesinstellingen. Nu kun je de schermbediening aan jouw voorkeur aanpassen.

linkshandigen kobo

6) Lettertype wijzigen of nieuwe lettertypes toevoegen
Op de Kobo heb je tientallen lettertypes tot je beschikking. Ronder, groter of schreefloos, grote kans dat het lettertype wat jij prettig vindt al gewoon op je e-reader te vinden is. Er is zelfs een speciaal lettertype voor dyslectici, OpenDyslexic. Tik rechts bovenin op het scherm en links onderin zie je het icoontje Aa. Hier kun je het lettertype wijzigen. Handig: het gekozen lettertype wordt meteen toegepast op de andere boeken die je leest. Ook kun je hier via een schuifbalk de marges, lettergrootte en regelafstand aanpassen. Ook kun je de lettergrootte eenvoudig aanpassen via pinch-to-zoom.

Geef je de voorkeur aan een ander font, bijvoorbeeld Bookerly van de Kindle of een ander lettertype dat speciaal geschikt is bij dyslexie? Dan kun je dit lettertype eenvoudig toevoegen aan de Kobo. Dat doe je zo:
-Download de het gewenste lettertype, bijvoorbeeld Bookerly. Dit is een zip-bestand.
– Koppel de Kobo aan je pc met een usb-kabel.
– Open de Kobo-drive en maak in de hoofdmap een nieuwe map aan met de naam fonts.

kobo-fonts– Kopieer in deze map de vier .ttf bestandjes uit het zip-bestand.
– Ontkoppel de Kobo, schakel hem uit en start opnieuw weer op. Het nieuwe lettertype staat nu in de lijst met fonts.

Let op: het kan helaas voorkomen dat het niet mogelijk is om vanaf de e-reader het lettertype en de regelafstand te wijzigen.

7) Gratis proberen: Kobo Plus
Lees je veel, dan kun je overwegen om eens een abonnementsdienst voor e-books te proberen. Met Kobo Plus, ontwikkeld door bol.com en Kobo, kun je onbeperkt lezen op je e-reader. Je kunt de dienst gratis 30 dagen proberen.

Heb je een abonnement op Kobo Plus, dan komen de boeken die je hebt uitgezocht automatisch op je Kobo te staan. Let wel op op welk account (Kobo of Bol.com) je het abonnement hebt afgesloten en welk account je op je Kobo gebruikt. Zie 1 voor het koppelen van beide accounts.

Vanaf het Home-scherm kun je rechtsonderin met de knop Ontdek direct naar het assortiment van Kobo Plus, waar je aanbevelingen kunt vinden en de boeken direct op je Kobo kunt laden.

8) Verzamelingen maken
Op je e-reader kun je boeken groeperen door Verzamelingen aan te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende ‘verzamelingen’ maken met daarin alle boeken van een bepaalde auteur, boeken van een bepaald genre, of boeken in een bepaalde taal. Om een nieuwe verzameling te maken of deze te wijzigen tik je op het Home-scherm op Mijn Boeken. Je ziet nu je boekenlijst. Klik bovenin op het tabje Verzamelingen.

Tik op Een verzameling maken en geef je verzameling een naam, bijvoorbeeld Non-fictie. Daarna verschijnt een lijst met de boeken die op je e-reader staan, met daarachter een plusje. Voeg de boeken daarmee aan de lijst toe. Je kunt de lijst later wijzigen of weer verwijderen door op de naam van de lijst te gaan staan.

Wil je veel boeken aan een verzameling toevoegen of veel verzamelingen aanleggen, dan duurt het vrij lang als je dat vanaf de e-reader zelf doet. Je kunt dan beter aan de slag met Calibre, een handig programma voor de pc waarmee je je e-books kunt beheren. Hier vind je een handig stappenplan voor het aanleggen van verzamelingen op de Kobo met Calibre.

9) Artikelen lezen met Pocket
Een interessant artikel op internet gevonden dat je in alle rust wilt lezen? Met Pocket kun je artikelen opslaan en deze op je Kobo teruglezen. Op getpocket.com maak je een account aan. Dat kan ook via de e-reader. Tik daarvoor op de homepagina rechts onderin op het streepjesicoontje ‘Meer’ om naar het hoofdmenu te gaan en kies voor Mijn Artikelen. Hier kun je inloggen op Pocket of een nieuw account aanmaken. Bij het maken van een nieuw account vraagt de e-reader toestemming zich te koppelen aan je Kobo, zodat je de artikelen kunt binnenhalen. (Dit doe je ook als je je Kobo gebruikt met een ander type account, zoals bijvoorbeeld dat van bol.com).

Heb je op je pc een artikel gevonden dat je op een later moment wilt teruglezen, klik dan bovenin de browser op het Pocket icoontje. Het artikel wordt nu opgeslagen in Pocket.

Op de Kobo vind je je opgeslagen artikelen nu terug door op het startscherm linksbovenin op het streepjesicoontje te tikken en daarna op Artikelen van Pocket. Je kunt zo ook bijvoorbeeld artikelen van Blendle lezen. Het kan helaas wel gebeuren dat de opmaak niet correct meekomt.

kobo pocket tips

10) E-books van de Bibliotheek lezen op je Kobo
E-books lezen het fijnst vanaf een e-reader. Gelukkig kun je ook de e-books die je bij de Bibliotheek leent op je e-reader zetten. Het eerste wat je daarvoor moet doen is je e-reader autoriseren via het programma Adobe Digital Editions. Zo kun je de boeken van de bibliotheek, waar een kopieerbeveiliging op zit, zonder problemen lezen op je e-reader. De beveiliging zorgt er ook voor dat de boeken na de uitleentermijn niet meer te openen zijn.

Om geleende e-books te kunnen lezen op je Kobo e-reader download je het programma Adobe Digital Editions en maak je een Adobe account aan. Via dit programma moet je je computer en e-reader eenmalig koppelen aan je Adobe account, zodat je de beveiligde boeken kunt openen en lezen. Hier kun je een Adobe ID aanmaken. Hier vind je een uitgebreid stappenplan voor het lezen van e-books via de Bibliotheek.

Heb jij nog andere goede Kobo-tips? Laat het ons weten in een reactie! Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2017 en wordt om de zoveel tijd bijgewerkt.

Vorig artikelGratis e-book met spannende verhalen voor Hebban Thrillertiendaagse
Volgend artikelBoekenweek 2020 ‘Rebellen en dwarsdenkers’

29 REACTIES

  1. Het laatste wat ik wil is een Kobo account koppelen aan dom.com.
    Slechte service, slechte garantie afhandeling, nee laat maar. Daarbij koop ik al mijn boeken DRMvrij, geen gezeik dat ik ze niet op mijn Linux bak kan lezen. Niet DRMvrij? dan koop ik ze niet

    • 99,9% van de Nederlandstalige boeken zijn inmiddels voorzien van watermerk beveiliging (Social DRM) waardoor ze in tegenstelling tot de Adobe DRM beveiliging probleemloos en makkelijk zijn uit te wisselen tussen apparaten. Verder heb ik ook niet zoveel met jouw bol.com tirade. Ik heb prima ervaringen met bol.com en heb daar een aantal ebooks gekocht hoewel ik de meeste ebooks bij een andere leverancier koop (Bruna). Een koppeling tussen Kobo en bol.com kan overigens ook handig zijn als extra backup, Bruna heeft zoiets met Bliyoo (hoewel dat niet werkt op een ereader).

  2. @Arie: 99% van de Nederlandstalige boeken hebben tegenwoordig watermerk beveiliging (Social DRM) en zijn probleemloos heen en weer te schuiven tussen apparaten. De tijd dat je met de Adobe DRM moeilijk moest doen om het uberhaupt te kunnen lezen zijn al lang voorbij. Verder heb ik niet zoveel met jouw tirade tegen bol.com, maar dat moet iedereen voor zichzelf maar beoordelen. Ik heb prima ervaringen met bol.com en ik heb daar een aantal digitale boeken gekocht, hoewel ik de meeste boeken bij een andere winkel koop (Bruna).

    @Jolene: leuk artikel, maar aangezien het gericht is aan beginnende gebruikers is het misschien verwarrend dat je een oude versie van de gebruiksinterface gebruikt. De nieuwe firmware heeft geen blokken meer, maar ziet er heel anders (beter) uit en is ook al een tijdje beschikbaar voor minder recente apparaten (vanaf de mark 3 generaties).

    En de tip over de lettertypes zal bij beginners wat verwarring geven, maar daar kunnen wij niets aan doen. Kobo geeft namelijk voorrang aan de instelling in het boek als er in het bestand al een specifiek lettertype is gedefinieerd. Dan kun je wijzigen wat je wilt, maar je ziet geen lettertype veranderen. Niet alle boeken speciferen een lettertype, dus soms zal het wel werken, anders moet je zelf gaan sleutelen, maar dat is voor beginners waarschijnlijk te ingewikkeld. Ik heb die keuze nooit zo begrepen, maak dan een instelling waarmee je aan kunt geven dat je de specificatie in het boek wilt negeren. Als ik een boek lees op mijn iPad (via Marvin) kan ik wel gewoon alles wijzigen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de regelafstand die je voor sommige boeken op je Kobo niet zomaar kunt aanpassen.

  3. Leuk artikel Jolene, maar misschien voor een beginnende gebruiker wat verwarrend omdat je de oude “blokken” interface gebruikt. De nieuwe firmware heeft een compleet andere gebruikersinterface (beter) en is inmiddels ook al een tijdje beschikbaar voor oudere modellen (vanaf de Mark 3 generatie).

    Verder kan het verhaal over lettertypes verwarring geven omdat het in sommige boeken niet zomaar is aan te passen. Je kunt aangeven wat je wilt, maar als de maker van het boek in het bestand specifiek voor een bepaald lettertype heeft gekozen verandert er op je Kobo scherm helemaal niets. Hetzelfde geldt voor de regelafstand. Kobo heeft er namelijk voor gekozen de instelling in het boek voorrang te geven boven de voorkeur van de gebruiker. Ik heb die keuze nooit begrepen, maak dan een optie waarin je als gebruiker aan kunt geven dat je de instelling in het boek wilt negeren. Als ik een boek lees op mijn iPad (via Marvin) kan ik wel gewoon alles instellen zoals ik het zelf wil hebben. Je kunt het op de ereader wel aanpassen, maar dat zijn handelingen die voor een beginnende gebruiker wellicht te ver gaan.

      • Ik was er vanuit gegaan dat iedereen na een firmware update het nieuwe startscherm krijgt, maar na het lezen van een lange discussie op MobileRead.com begrijp ik dat Kobo nog in een testfase zit en willekeurig gebruikers selecteert die de nieuwe gebruikers interface krijgen. Blijkbaar viel ik in die groep…

        Overigens zijn heel veel mensen ontevreden over het niet meer kunnen aanpassen van het thuisscherm en het nogal prominent aanwezig zijn van de Kobo winkel. Ik vind het zelf nu een stuk rustiger en ik vind dat ik sneller mijn boeken kan zoeken, maar als je graag eigen blokjes wilt hebben met een verzameling of je leesstatistieken (waarom veel mensen die statistieken zo interessant vinden weet ik niet) dan heb je niets aan het nieuwe thuisscherm. Aan de andere kant… volgens mij ben je volgens mij voornamelijk bezig met het lezen van een boek en kijk je niet zoveel naar een thuisscherm.

  4. Je hebt gelijk Richard, dat komt omdat deze foto’s van mijn Kobo Aura komen die inmiddels al weer een paar jaar oud is. Ik zal kijken of ik aan recentere foto’s kan komen.

    • Ik zag inderdaad ook dat het niet aan het type Kobo ligt en dat ook bij nieuwe Kobo’s de oude interface nog voorkomt. Toch ga ik tzt wel kijken of ik foto’s van de nieuwe interface kan toevoegen aan het artikel, voor de volledigheid.

  5. Mijn Kobe is inmiddels denk ik aan zijn eind. Hij slaat tijdens het lezen regelmatig op “hol”
    Gaat uit zichzelf vooruit bladeren of zoekt spontaan de betekenis van woorden op
    Ga me dus maar eens inlezen welke e reader ik nu moet aanschaffen maar vind wel dat ie snel op is
    heb hem nu 3 jaar.

    • Beste Ad,
      Niet accepteren je zou mogen verwachten dat hij het langer zou moeten doen. Inmiddels ben ik aan mijn 3e Kobo toe. Netjes een briefje schrijven aan fabrikant heeft mij 2x geholpen. Ik was steeds erg teleurgesteld en zal misschien volgende keer voor een ander merk kiezen.

  6. Sorry – even off topic maar hier lijkt men op de hoogte zijn van Kobo’s.
    Enig idee hou ik de Kobo Aura H2O kan verleiden witte letters op een zwarte achtergrond te tonen?
    (voor ’s nachts…..)

  7. Hoi, ik wil graag een ereader aanschaffen maar ik weet niet welk merk ik moet kiezen??
    Ik download ook boeken via spotnet kan ik die op iedere ereader zetten?
    Welk merk vibden jullie het best?

    Groetjes Debby

  8. Laatst een update gedaan, al mijn boeken weg uit mijn verzameling. Voor mij geen update meer. Uiteindelijk heeft dit toch weinig meerwaarde.

  9. Vreemd, een topic van januari 2018 en reacties van april 2017??
    En dan inhoudelijk :
    “Om geleende e-books te kunnen lezen op je Kobo e-reader download je het programma Adobe Digital Editions en maak je een Adobe account aan.”
    Tja, dat werkt dus niet als je met Linux werkt

  10. Alleen nog een opmerking over punt 7 over bladwijzers. Die informatie is gebaseerd op de oude firmware, want tegenwoordig verschijnt er geen blokje meer op het startscherm. Om je bladwijzers en notities te bekijken moet je in het boek zijn, in het midden klikken om de menubalken te zien, dan rechtsonder klikken op de drie puntjes en vervolgens uit het menu dat verschijnt kiezen voor de optie notities. Hier staan al je gemaakte bladwijzers, notities en aantekeningen en hier kun je ze ook oproepen, aanpassen of verwijderen (lang drukken op een bladwijzer of notitie). Het notitievenster kun je weer sluiten via de x rechtsboven.

    Een bladwijzer (omgevouwen hoekje) kun je overigens ook eenvoudig op een bladzijde weghalen door nogmaals op het hoekje te drukken, dan verdwijnt het weer.

    Via het startscherm kun je volgens mij geen overzicht krijgen van alle bladwijzers, je kunt wel in gemaakte notities zoeken (in alle boeken tegelijk) via het vergrootglas rechtsboven en dan te kiezen voor notities.

  11. Kan je in een verzameling de boeken ook sorteren op volgorde dat je ze moet lezen (verschillende van een auteur)?

  12. best,
    er is een plotse vertraging op mijn bladzijden opgetreden???? wat kan ik hieraan doen? is zeer vervelend
    groetjes

  13. Ik.kan geen boeken meer op mijn reader laden.
    Op geen enkele manier.
    Niet na de app em ook niet met de computer.
    Kaartje is nog lang niet vol.
    Kan ze ercwel opzetten…..maar de kobo reader ziet ze niet.
    Had via bol een paar boeken gekocht…..en nou kan ik ze niet eens lezen.
    Iemand anders hier ook problemen mee. ???
    En zo ja….wat is de oplossing. .??

  14. Hallo medewerkers, ik heb met mijn pensionering (2,5 jaar geleden) een kobo e reader gekregen. Deze heb ik de afgelopen vakanties gebruikt. Thuis niet maar bij laatste vakantie lukte het niet meer om op te laden. Ook thuis niet. Dus echt niet zo vaak opgeladen, ben niet zo’n super grote lezer maar mis hem vooral tijdens onze kampeervakanties.
    Wat kan ik het beste doen? Waarheen ? Is destijds via bol.com besteld.
    Mijn echtgenoot heeft hem al jaren en geen probleem !

    Graag uw oplossing?
    Met vriendelijke groet,

  15. Hallo,
    Ik heb een tijdje mijn kobo niet gebruikt maar nu ik weer wil lezen zijn er alle boeken eraf. Er staat er geen een meer op. Maar krijg er ook geen boeken meer op via de pc. Het zijn geen kobo e books. Kan mij iemand vertellen wat te doen. Kan ook geen adres vinden van hun of mail.
    Ik zou zeer geholpen zijn.

    Groet Hennie van der sanden

  16. Hallo,
    Help, ik kan sinds een paar dagen niet synchroniseren, geeft aan “Synchroniseren mislukt.” Nu kan ik geen boeken meer lezen. Hoe los ik dit op?

    Groetjes, Truus Meijerink.

  17. Mijn moeder en ik willen graag een abonnement delen – kan dit? Wij hebben beiden een kobo ereader, maar wonen op een ander huisadres.

  18. Eind december de Kobo Libra H20 e-reader gekocht, dus een e-reader met wifi. Account aangemaakt, Kobo Plus-abonnement afgesloten met eerst een maand gratis proefperiode. Boeken uitgekozen uit de Plus-lijst, synchronisatieproces voltooid en dan… Oeps! Dit document kon niet worden geopend – wat ik daarna ook probeer: geen succes om tot lezen te komen, ook niet als ik tot koop overga.
    Wat nu? Kobo heeft een geautomatiseerde Helpcenter waarin je compleet vastloopt bij een gerichte vraag. En dan: chatfunctie, telefoonnummer of e-mailadres? Onvindbaar (over gebruikersservice gesproken)! Frustrerend, en bovenal: nog altijd niet aan lezen toegekomen, terwijl dat de reden is om een e-reader te hebben.

  19. Ik heb nu zo’ n anderhalf a 2 jaar een kobo clara hd, ik lees niet ontzettend veel, hooguit 4 uurtjes per week en nu al vertoont hij kuren. Hij verbindt niet meer met internet, ik kan ook niet afmelden, niet downloaden, niet synchroniseren want dan is wifi verbinding nodig, fabrieks instellingen herstel lukt niet. Ik vrees dat ik een nieuwe moet kopen maar of dat een Kobo zal zijn……..Ik ben wel teleurgesteld, eerst was het zo’n fijn ding. Hiervoor had ik een Sony maar de batterijduur werd na een aantal jaren steeds minder, logisch, dus de Kobo Clara HD aangeschaft. De Sony doet het nog steeds -alleen niet zo heel lang- Clara daarentegen lijkt er al snel Claar mee te zijn. Ik weet nog niet wat de nieuwe gaat worden. Iemand tips?

  20. Hallo ik heb een vraag.
    Ik heb de pub bestanden van de boeken van de waanzegge boomhut.
    Als ik de ze boeken op mijn kobo ereader zet, is de opmaak van de pagina’s helemaal raar. Of heel klein of maar een gedeelte van een pagina zichtbaar. Weet iemand hoe ik dit goed kan zetten?

    Alvast bedankt,
    Karin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in