We kunnen er niet omheen: e-books hebben niet die ‘fijne boekengeur’ en je kunt ze niet mooi op alfabet in de kast zetten. Sommige mensen hebben daarom liever ‘een echt boek’. Ook wordt wel gezegd dat je tijdens het lezen van een papieren boek de tekst beter in je opneemt dan bij de digitale variant. Toch heeft het e-book grote voordelen!
1) E-books kun je altijd en overal kopen. Aan het eind van je boeken nog een stukje vakantie over? Dan schaf je toch gewoon vanuit je stacaravan in Italië, Frankrijk of Spanje een rijtje nieuwe aan.
2) E-books zijn goedkoper. De prijs van een e-book is ongeveer 60% van hetzelfde boek op papier. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk als je een veellezer bent.
3) Geen leesbril meer nodig. Ben je inmiddels aan een leesbril toe? Met een e-book omzeil je dit probleem: je stelt gewoon het lettertype iets groter in. Ook zijn er tegenwoordig verschillende extra grote e-readers, zoals bijvoorbeeld de Kobo Forma en de Kindle Oasis 2.
4) Ideaal voor mensen met dyslexie of zichtproblemen. Voor mensen met dyslexie of zichtproblemen kunnen e-books een mooie optie zijn. Er zijn speciale lettertypes voor dyslectici en ook kan bijvoorbeeld de regelafstand en de afstand tussen de woorden op een e-reader eenvoudig ingesteld worden.
5) E-books nemen geen ruimte in en verzamelen geen stof. Ben je een veellezer, dan kan digitaal lezen zelfs beter zijn voor het milieu, als je tenminste niet je e-reader elk jaar vervangt door het nieuwste model.
6) Nichetitels zijn vaak alleen op e-book beschikbaar. Er zijn boeken, vooral niche-titels, die niet meer worden gedrukt. Vaak zijn ze echter nog wel (of opnieuw) beschikbaar in digitale vorm.
7) Op reis en op vakantie zijn e-books ontzettend handig. In zonnige omstandigheden leest een e-reader nog altijd het meest comfortabel, maar er zijn tegenwoordig ook tablets waarmee je redelijk goed in direct zonlicht kunt lezen. Op vakantie is het toch wel erg handig om geen limiet te hebben aan het aantal boeken dat je kunt meenemen in de auto of in het vliegtuig.
8) Zoekfunctie. Kom je een personage tegen waarvan je niet meer weet wie dat ook al weer was? De zoekfunctie lepelt zonder moeite alle pagina’s op waar deze persoon genoemd wordt.
Zijn e-books dan beter dan gedrukte boeken? Nee hoor. Waarom zou je kiezen tussen het een of het ander? E-books verdringen het gedrukte boek niet, maar bieden extra mogelijkheden. Het is fijn om de keuze te hebben: van sommige boeken heb je het liefst de digitale vorm, andere boeken lees je het liefst op papier.
Koop jij liever e-books dan print? Of lees je zowel e-books als gedrukte boeken? Zijn er bepaalde soorten boeken die je het liefst digitaal leest, of juist liever in print? Laat het ons weten in een reactie!
Ebooks vallen ook niet uit elkaar, kunnen niet scheuren en je kunt er niet per ongeluk koffie of bier overheen gooien (hoewel het ook niet verstandig is dat over een ereader te gooien). Ebooks blijven ook gewoon “open” liggen zonder ze vast te houden en er wordt onthouden waar je bent zonder dat je een stukje papier er tussen hoeft te stoppen of een hoekje hoeft om te vouwen (zullen er nog mensen zijn die van die hoekjes om gaan vouwen?). In ebooks kun je ook eenvoudig informatie opzoeken (wie was dat ook al weer in het boek?) en je kunt aantekeningen maken. En nog een heel klein voordeel: ebooks kunnen een gratis update krijgen mocht er iets gewijzigd moeten worden. Ik heb al van diverse ebooks die ik bij Bruna heb gekocht een geüpdate versie gekregen.
Zo maar een paar aanvullende voordelen 😉
Dank voor deze mooie toevoeging! 🙂
Zijn er ook ebooks in het portuges?
Op Bol.com kun je Portugese ebooks kopen: https://www.bol.com/nl/l/boeken/boeken/N/8299/lijstid/64200004/page/3/index.html
Er zijn ook websites waar je boeken uit het publieke domein gratis kunt downloaden. Na wat googelen vond ik de volgende links waar je misschien iets aan hebt:
https://lerebooks.wordpress.com/2011/01/10/50-sitios-com-ebooks-gratuitos/
https://portugues.free-ebooks.net/categoria/classicos-portugueses
Mooie opsomming.
Inderdaad zorgt de handige zoekfunctie van e-boeken ervoor dat ze erg interessant zijn voor wetenschappers.
Die van het milieu is echter niet 100% correct, omdat de energie voor je e-reader ook opgewekt moet worden.
Bijkomend nadeel reader is dat als je e-reader kapot is, je ook geen boekenkast meer hebt 😉
Verder kun je e-boeken niet alleen overal kopen, zijn ze boven heel snel te verkrijgen, Volgens onderzoek van Nielsen van Digimarc duurt in 50% van de gevallen tussen de 1 en 5 minuten om er eentje te verkrijgen. In uitzonderlijke gevallen (5%15%) duurt het langer dan 15 minuten. In die tijd ben ik nog niet eens naar de bibliotheek gefietst.
Stichting Lezen heeft een uitgave van Leesmonitor gewijd aan de verschillen tussen lezen van beeldscherm, e-reader en boek. Ook erg interessant.
https://www.lezen.nl/publicaties/leesmonitor-het-magazine-digitaal-lezen-anders-lezen
Even een correctie. Als de ereader kapot gaat staan je boeken nog steeds in de cloud. Bij aanschaf van een nieuwe reader kun je ze weer downloaden.