Abonnementsdienst Scribd wijzigt opnieuw verdienmodel

0
scribd

Scribd, de Amerikaanse abonnementsdienst voor e-books en audioboeken, past opnieuw zijn voorwaarden aan. Scribd begon in 2013 met het aanbieden van onbeperkt lezen, stapte in 2016 over op een model waarmee abonnees een beperkt aantal credits per maand kregen die ze voor titels konden inwisselen, en is nu weer terug bij (bijna) onbeperkt lezen. 

Scribd bestaat al sinds 2009 en begon als een dienst voor het uploaden en uitwisselen van documenten. In 2013 was het een van de eerste diensten die onbeperkt e-books lezen aanboden. Al gauw deden veel uitgevers mee en groeide het assortiment. Scribd bood bovendien niet alleen e-books maar ook tijdschriften, stripboeken en bladmuziek. De dienst werd een succes. Maar in 2015 werd  duidelijk dat Scribd – juist door het grote succes – hard op weg was naar een faillissement.

Scribd betaalt aan de uitgevers een vergoeding per gelezen boek. Nadat een abonnee een bepaald percentage in een boek heeft gelezen, krijgt de uitgever betaald. Abonnees betalen een vast bedrag per maand. Het probleem? Te veel abonnees lazen te veel boeken en kostten de dienst zo meer dan ze opleverden aan abonnementsgeld. Vooral de romantische en erotische literatuur bleek zo populair dat sommige abonnees zelfs meerdere boeken per dag lazen. In 2015 haalde de dienst daarom haastig 200.000 romantische titels uit het assortiment. In 2016 werd het hele verdienmodel omgegooid. Helemaal onbeperkt lezen en luisteren kon niet meer, voortaan kregen abonnees credits waarmee ze 3 e-books en 1 audioboek konden kiezen uit het volledige assortiment. Daarna konden ze kiezen uit een roterende selectie titels.

Het bleek geen ideale oplossing. Abonnees zeiden op of spaarden juist hun credits maandenlang op zodat ze na een tijd weer veel konden lezen. Intussen zag Scribd concurrenten als Oyster en Entitle omvallen.

Nu wijzigt Scribd dus opnieuw de voorwaarden. De abonnementsprijs blijft gelijk ($8,99) en het onbeperkt lezen is terug. Om de veellezers enigszins in het gareel te houden kunnen abonnees een aantal boeken kiezen uit het volledige aanbod, daarna uit een kleiner deel daarvan. Het is nog niet duidelijk hoeveel boeken je mag kiezen uit het complete assortiment. De tijd zal leren of dit verdienmodel wel rendabel is.

Inmiddels komt de meeste concurrentie van Amazon met Kindle Unlimited. Maar waar Kindle Unlimited slechts in een handjevol landen beschikbaar is, kan iedereen ter wereld die graag Engelse bestsellers leest bij Scribd terecht. Kindle Unlimited biedt bovendien voornamelijk selfpublishing-titels.

Lees je graag Engelse boeken en ben je benieuwd naar Scribd? Je kunt de dienst gratis 30 dagen uitproberen.

Bron: The Good eReader

Vorig artikelDe leukste gratis e-books #22
Volgend artikelVerhalenplatform Sweek organiseert schrijfwedstrijd met De Crime Compagnie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in