Abonnementsdiensten voor e-books: een overzicht

19
abonnementsdiensten ebooks

Er zijn inmiddels verschillende e-bookabonnementsdiensten en ook het lenen van e-books bij de bibliotheek groeit. Maar welke abonnementsdiensten zijn er op dit moment nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Bekijk het hieronder in dit handige overzicht.

Bookchoice
Bookchoice is een abonnementsdienst, waarbij je elke maand acht e-books en audioboeken krijgt. De boeken zijn te lezen op je e-reader, via de Bookchoice-app op tablet of smartphone en via de pc met het programm Adobe Digital Editions. Wil je de boeken luisteren, dan kan dit via de Bookchoice-app op tablet en smartphone. Audioboeken beluisteren is op de meeste e-readers niet mogelijk.

Je kunt hierbij kiezen voor een maandlidmaatschap, een kwartaallidmaatschap en een jaarlidmaatschap. Het kwartaalabonnement en jaarabonnement komen op €3,99 per maand, het maandabonnement op €4,99 per maand. Na de eerste periode kun je je abonnement maandelijks opzeggen, met 1 kalendermaand opzegtermijn.

Het soort boeken dat je kunt verwachten zijn voornamelijk thrillers en romans, maar ook literatuur en non-fictie.

Om een abonnement af te sluiten moet je eerst op Bookchoice.com een account aanmaken. Dit gaat heel simpel met je e-mailadres of met je Facebook-inloggegevens.

bookchoice-ebook-abonnement
Bookchoice: een pakket van 8 e-books en luisterboeken per maand voor €3,99 per maand.

Als abonnee krijg je op de eerste van de maand acht nieuwe titels die je kunt downloaden via de website. Je hebt twee maanden de tijd om de boeken te downloaden. Je ziet dus altijd de titels van de huidige maand en die van de maand ervoor. Elk boek en audioboek kan drie keer gedownload worden zodat je ze vanaf verschillende apparaten kunt lezen.

Bij Bookchoice vind je populaire boeken die een groot publiek aanspreken, maar ook onbekendere boeken. Wie voor weinig geld leuke boeken wil lezen zit hier dus goed. Het aanbod bestaat voornamelijk uit thrillers en romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs.

Kobo Plus
Bol.com en Kobo lanceerden in februari 2017 de abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee je onbeperkt e-books kunt lezen. Kobo Plus onderscheidt zich van andere abonnementen omdat je deze dienst behalve op je smartphone en tablet ook eenvoudig op je Kobo e-reader kunt gebruiken. Het assortiment bestaat uit honderdduizenden e-books. Daarmee heeft Kobo Plus het grootste e-bookaanbod van alle diensten. De dienst biedt op dit moment zowel e-books als luisterboeken aan. Je kunt kiezen voor het abonnement Lezen & Luisteren waarbij je toegang hebt tot zowel de e-books en luisterboeken(€12,99 per maand), of alleen voor e-books (9,99 per maand) of luisterboeken (9,99 per maand). De eerste 30 dagen zijn gratis en je kunt per maand opzeggen of je abonnement omzetten.

De dienst is niet te gebruiken op e-readers van Amazon (Kindle), Tolino, Sony en andere fabrikanten. Op de e-readers van Onyx Boox, eigenlijk een soort tablets, is dit wel mogelijk. Je installeert dan de bol.com Kobo leesapp op het apparaat.

Bij bol.com kun je direct naar de categorie ‘Kobo Plus‘ met alle e-books die je via je abonnement kunt lezen. Je kunt direct vanaf je Kobo boeken uitkiezen en lezen en hoeft dus niet in de weer met externe programma’s als Adobe Digital Editions of Calibre. Wil je de dienst op je smartphone of tablet gebruiken, download dan de bol.com Kobo leesapp. Door te synchroniseren zijn al je boeken op al je apparaten zichtbaar.

Je kunt Kobo Plus gratis proberen. Je kunt het abonnement starten vanaf zowel de website van bol.com als de website van Kobo. Het handigste is om het abonnement te koppelen aan het account dat je het meest gebruikt, dus waar je het vaakst e-books mee koopt. Ook biedt de dienst cadeaubonnen aan waarmee je een maand, 3 maanden of een jaar Kobo Plus cadeau kunt doen.

Bookmate
De nieuwste abonnementsdienst voor e-books is Bookmate, dat sinds september 2016 ook in Nederland te gebruiken is. Bookmate is helaas niet te gebruiken op de meeste e-readers (alleen op Android readers als de Onyx Boox, wat eigenlijk e-ink tablets zijn).

Het assortiment aan Nederlandse boeken is sinds de lancering flink gegroeid. Ook het aantal bestsellers neemt toe. Zo vind je in Bookmate tegenwoordig onder meer titels van Jojo Moyes, Harlan Coben, Santa Montefiore, John Boyne,  Cassandra Clare en Kristin Hannah.

bookmate-abonnement-ebooks

Je kunt lid worden bij Bookmate door eerst een account aan te maken. Voor een abonnement betaal je 9,99 per maand, waarmee je toegang krijgt tot alle boeken, stripboeken en luisterboeken in de Bookmate-collectie. Je kunt het abonnement 7 dagen lang gratis proberen.

E-books lenen op Onlinebibliotheek.nl
Ben je lid van een bibliotheek, dan kun je ook e-books lenen via Onlinebibliotheek.nl. Je maakt hiervoor een webaccount aan met behulp van je bibliotheekpasnummer. Sinds 1 januari 2016 is het ook mogelijk om een ‘digital only’ abonnement af te sluiten bij de Koninklijke Bibliotheek. Dit kost €42 per jaar.

ebooks-lenen-bibliotheek

Je kunt e-books en luisterboeken via de app. Je mag tien e-books tegelijk lenen, die drie weken lang beschikbaar blijven op je boekenplank. Daarna verdwijnen ze uit de app. Staan ze op je e-reader, dan is het boek niet meer te openen. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt de boeken zo vaak verlengen als je wilt.

BUKU

buku app

BUKU is een abonnementsdienst speciaal voor studieboeken. Voor 24,99 per maand (of 22,50 per maand per bij een jaarabonnement) lees je via de app onbeperkt boeken van alle studies en onderwijsinstellingen. BUKU timmert hard aan de weg en wist in 2017 meerdere grote studieboekenuitgevers aan zich te binden.

Boekies
Boekies is een abonnementsdienst met zo’n 2.000 boeken voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8. In 2020 werd de dienst Booqees overgenomen door het bedrijf Lexima en veranderde de naam in Boekies. Boekies richt zich met name op leesbevordering in het onderwijs, maar biedt ook een abonnement voor particulieren aan voor €85 per jaar.

Scribd
Wie graag Engelse boeken leest, kan eens een kijkje nemen op het (Amerikaanse) platform Scribd. Hier kun je voor Euro 11,99 onbeperkt lezen, wel gelden er voor sommige genres restricties.

scribd-abonnement
Scribd: $8,99 per maand.

Ook Scribd kun je gratis proberen, je moet hiervoor wel alvast je betaalgegevens invullen. Na het starten van het proefabonnement stelt Scribd je een aantal vragen om je ‘beter te leren kennen’, over de apparaten die je gebruikt om te lezen en je favoriete genres. Daardoor krijg je meteen een gepersonaliseerde eigen homepage met leestips op basis van jouw voorkeur. De boeken kun je lezen op je tablet, pc of smartphone. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.

Readly
Lees je graag tijdschriften? Bij Readly geniet je onbeperkt van zo’n 5.000 tijdschriften, waaronder Vriendin, Quote, Quest, Cosmopolitan en National Geographic. Je kunt de dienst gratis twee weken lang proberen, daarna betaal je €9,99 per maand. Opzeggen kan op elk gewenst moment. Je leest de tijdschriften op een tablet of smartphone via de Readly-app.

abonnementsdiensten lezen

Blendle Premium
Digitale nieuwskiosk Blendle biedt miljoenen artikelen uit meer dan 100 regionale, nationale en internationale kranten en tijdschriften voor €9,99 per maand. Ook hier lees je via de app op je smartphone of tablet of via de pc. Je heb toegang tot artikelen uit onder meer de LINDA, Vrij Nederland, Psychologie magazine, HP De Tijd, Cosmopolitan, Grazia, de Volkskrant, Trouw, het AD, The New Yorker en Vanity Fair. Opzeggen kan wanneer je maar wilt. De beste artikelen zijn elke dag ook te beluisteren via Blendle Audio.

Dit overzicht verscheen voor het eerst op 27 november 2015 en wordt regelmatig geactualiseerd.

Vorig artikelGefeliciteerd! Dit zijn de winnaars van de Kobo Nia winactie
Volgend artikelDe leukste e-books in Kobo Plus #5

19 REACTIES

 1. Blyoo ga ik eind december toch eens uitproberen al vrees ik dat de tijd me omtbreekt om elke maand voor € 10 of 15 aan Nederlandtaloge boeken of tijschriften te lezen.

  • Klopt. Maar toch. Uit ervaring weet ik dat tijdschriften blijven liggen en het boekenaanbod moet ik toch eens goed bekijken. Vandaar dat die gratis maand zo goed uitkomt.

 2. Als het over e-boeken gaat lijken abonnementsdiensten het nieuwe stokpaardje van de uitgevers, maar het blijft de vraag of de e-lezer hiermee is bediend.
  We hebben het niet meer over de (veel te hoge) prijzen van individuele e-boeken. De keuze in e-boeken neemt langzamerhand toe (zolang het maar mainstream is), maar blijft 8 jaar na dato toch aan de magere kant. Abonnementsdiensten voorzien ook niet “read everywhere”. Voortdurende je 3G of 4G aanhebben om een boek te lezen is toch wel een beetje zot.

  Voor mij redenen genoeg om me niet in te schrijven voor een electronische leesmap.

  • ‘Wil je een boek of tijdschrift lezen, dan wordt het bestand gedownload, zodat het ook offline beschikbaar is.’

   Blijkbaar worden bestanden ook offline beschikbaar bij Blyoo zodat tijdig downloaden het probleem zou moeten oplossen. Ik hou er evenmin van steeds online te moeten zijn.

 3. “Blijkbaar worden bestanden ook offline beschikbaar bij Blyoo zodat tijdig downloaden het probleem zou moeten oplossen.”
  Ik heb dat getest Joan, maar dat werkt helaas niet.

 4. Als je in Bliyoo een boek of tijdschrift al een keer geopend hebt, is het bestand al gedownload en staat het op je ‘reading table’. Je kunt het dan ook lezen zonder internetverbinding. Je kan offline echter geen nieuwe boeken uit Bliyoo downloaden.

 5. Ik ben een grote fan van de e-bookservice van de bibliotheek. De boeken die je kiest staan 3 weken off line in de app en daarna kun je ze weer downloaden. Best grote keuze en veel goedkoper dan de andere diensten. De meeste boeken zijn ook met e-reader te lezen.

  • Diane, dat klopt. Je hebt een internetverbinding nodig om de boeken die je wilt lenen te kiezen en te downloaden. Daarna moet je uitloggen en weer opnieuw inloggen om de boeken in de app in te laden. Nu staan ze op je boekenplank en kun je ze ook offline in de app lezen.

   Wil je ze op je e-reader lezen, dan moet je bij het downloaden kiezen voor de optie ‘e-reader’ en moet je ze overzetten met het programma Adobe Digital Editions. Na het verstrijken van de uitleentermijn blijft het boek wel op de reader staan maar kun je het niet meer openen. Succes ermee!

 6. weet er iemand een abbonnemnetsdienst waar ik boeken via de eReader kan lezen? bij Bliyoo kan dat alleen met één type eReader en de bibliotheek heeft niet genoeg keuze voor mijn dochter van 14.

  • Nee, wil je boeken per se via de ereader lezen dan zijn Elly’s choice en de Bibliotheek op dit moment de enige opties (en inderdaad Bliyoo, als je een open Android ereader hebt). De abonnementsdienst Mofibo biedt veel keus maar de boeken zijn alleen in de app te lezen, dus op de smartphone of tablet.

 7. Skoobe is ook een aanrader. Groot geworden met Duitse content, maar ze hebben ook internationale boeken.

  Storytel mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht… hebben ook NL boeken.

 8. Ik heb alleen belangstelling voor informatieve boeken. Voorlopig wil ik beginnen met alles van Nietzsche te (her)lezen. Kan iemand mij zeggen welke aanbieder dan de beste is.
  Ik weet al dat ik het via de bibliotheek kan lezen, maar wil ook meer boeken per drie weken lenen dan de bied biedt.

 9. Ik heb sinds dit jaar een abonnement via mijn gewone bibliotheek op Ebieb en ben er super-tevreden over, voor die dikke 40 euro/jaar kan ik dus gewone boeken lenen zonder kosten en Eboeken downloaden voor op mijn KOBO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in