Advies omtrent aanschaf e-book reader

Al enige tijd overweeg ik de aanschaf van een e-book reader want ik lees veel electronische documenten en de meeste vaak alleen eenmalig of om een even iets uit te zoeken.
Wat ik nu doe is of op een computer lezen of afdrukken. In het eerste geval niet echt prettig of altijd handig en in het laatste geval produceer ik een heleboel nodeloos papier(ik heb er stapels van).
Daarnaast wil ik een deel van mijn boekenkast vervangen door eletronische boeken: ik kan de ruimte wel gebruiken.

Het probleem is dat ik niet kan kiezen. Ik heb jaren geleden in een optimistische bui ooit een palm pilot gekocht die ik nooit meer heb gebruikt. Weggooid geld dus. Ik wil dat niet weer doen.
Het meest voor de hand zou de iliad zijn, maar met een lederen beschermhoes komt die al gauw op zo’n 500 euro. Daarnaast is zijn voordeel(scherm grote) ook zijn nadeel (te groot om ‘even’ mee te nemen). Als ik zie hoe traag hij is(ik zag een filmpje op youtube) en het feit dat volgend jaar het model waarschijnlijk tegen 100 euro minder te krijgen is dan ben ik niet echt gemotiveerd om hem aan te schaffen.

De andere optie is een goedkoper model (Cybook Gen 3). Maar ik ben bang dat het scherm wat te klein is om standaard a4 artikelen enz goed af te beelden.

Het probleem is dat ik het niet kan testen ze een maandje een iliad naast een Cybook bijvoorbeeld, dus ik zou wat ervaringen willen horen van andere mensen.

Met name ben ik geintresseerd in het volgende:

Kwetsbaarheid.
Snelheid? Is de Iliad traag, zijn anderen traag?

Handigheid(grootte en gewicht)? De iliad is groot en zwaarder, is hij dan wel zo makkelijk mee te nemen?

A4 documenten (en plaatjes) op de kleinere systemen. Wordt dat als onhandig ervaren of valt er mee te lezen?

Batterij duur?

Het maken van aantekeningen enz is niet van belang.

Mijn dank voor uw reactie