Amazon: “Gooi e-bookprijzen omlaag om meer te verkopen”

1
amazon ebook prijzen
Amazon Kindle Oasis

David Naggar, topman bij Amazon, heeft uitgevers aangeraden hun e-bookprijzen drastisch te verlagen. Hij denkt dat dat nodig is om meer te verkopen. Uitgevers zijn het niet mee eens en menen dat dat schadelijk zou zijn voor de hele boekensector, meldt Bookseller.com.

De e-bookverkoop daalde in het Verenigd Koninkrijk daalde in 2016 met 17%. David Naggar, die bij Amazon verantwoordelijk is voor het aanbod van e-books voor de Kindle, vertelt in een interview met de Daily Mail dat uitgevers hun prijzen zouden moeten verlagen. Hij vindt dat uitgevers moeten leren van het succes van het groeiende self-publishing waarbij onbekende auteurs hun werk veelal voor een klein prijsje verkopen om bekendheid te genereren.

Amazon heeft een eigen algoritme dat aanbevelingen doet aan klanten. Verkoopt een boek goed, dan wordt het boek sneller aangeraden aan nieuwe klanten, waardoor een vliegwieleffect ontstaat.

“Self-published auteurs geven een boek uit en verkopen het dan voor 99 pence. Uitgevers met onbekende auteurs kunnen zich dat veel beter permitteren dan self-published auteurs. Als ik twee boeken zie en ik ken beide auteurs niet, en het ene boek is 2,99 en het andere 9,99, welk boek neem ik dan?”

Naïef
Nicola Solomon, directeur bij de Engelse auteursbond Society of Authors, noemt de insteek van Naggar naïef. “Self-published auteurs verdienen op het Kindle Direct Platform 35-70% van de retailprijs van het e-book. Auteurs bij een traditionele uitgeverij krijgen ongeveer 25% royalty’s. Daarom kunnen ze de prijs zo ver verlagen en er nog steeds fatsoenlijk aan verdienen als het boek succesvol is. Ik betwijfel of Naggar heeft nagedacht over de impact die het waarschijnlijk zou hebben op inkomens van auteurs bij traditionele uitgeverijen als alle e-books standaard 99 pence kosten.”

Uitgevers hebben het gevoel dat Amazon hen in de tang heeft. Het Amerikaanse bedrijf is goed voor 80-90% van de boekensector in het Verenigd Koninkrijk.

Te duur
Toch zijn niet alle uitgevers tegen. Matthew Lynn van digitale uitgeverij Endeavour Press startte kort geleden ook met fysieke boeken en kan zich wel in Naggar’s woorden vinden. “Over het algemeen zijn e-books nog steeds te duur.  De sector ligt stil op het punt waar de muziekindustrie vijf jaar gelden was, maar de markt ging verder. Precies zoals mensen geen 15 pond wilden betalen voor digitale muziek, zo willen ze ook niet zo veel betalen voor digitale boeken. Ik denk dat 99 pence weinig is, 1,99 lijkt me beter. Maar het hangt van het genre af.”

Nederland
In Nederland daalt de prijs van e-books al jaren. Doordat de wet op de vaste boekenprijs niet geldt voor e-books ligt de prijs meestal een stuk lager dan die van fysieke boeken en zijn er regelmatig aanbiedingen. Toch is de prijs gevoelsmatig voor veel mensen nog te hoog. Illegaal downloaden komt daarom nog steeds veel voor.

*Update 6-9-2017: Amazon liet wel weten dat de uitspraken door de Daily Mail uit hun verband zijn gerukt. Naggar zou bedoeld hebben dat met name boeken van onbekende auteurs laag geprijsd zouden moeten zijn. 

1 REACTIE

  1. Sinds het eboek er is, verdienen schrijvers pas iets aan mij.. en dan nog niet veel. Ik heb maar een stuk of 15 boeken ooit in de boekhandel gekocht. Al mijn andere boeken komen via de kringloop, marktplaats of mijn minibieb. Aangezien een eboek niet 2e hands te koop is, moet ik die wel kopen als ik ze mee wil op vakantie. Ik geef ook zeker niet meer uit aan een boek (papier of eboek) dan 5 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in