Amazon in de fout met ebookcontracten?

0
Foto: Flickr/Michael Dales

Uitgevers die hun ebooks via Amazon willen verkopen moeten garanderen dat ze de ebooks nergens anders goedkoper aanbieden. De Europese Commissie heeft nu bekendgemaakt dat het een onderzoek start naar de contracten die Amazon met uitgevers sluit over de verkoop van digitale boeken, om te zien of juist dit soort bepalingen wel toegestaan zijn.

Amazon is voor veel uitgevers, vooral in het Engelse en Duitse taalgebied, een belangrijk verkoopkanaal. De uitgevers zijn dan ook in het verleden voor het grootste deel akkoord gegaan met de strenge voorwaarden die het bedrijf stelt. Maar hoever mag het bedrijf daarin gaan? De Europese Commissie vermoedt dat door dergelijke voorwaarden het mededingingsrecht geschonden kan zijn en wil door middel van een formeel onderzoek bekijken of dat ook daadwerkelijk zo is.

Al eerder deed de Commissie onderzoek naar de verkoop van ebooks. In 2011 werd er gekeken naar de prijsafspraken tussen Apple en vijf grote uitgevers. Die bedrijven kwamen in 2012 en 2013 met maatregelen om bezwaren van de Europese Commissie op te heffen. Maar ook Amazon heeft al een verleden van gedoe om ebookcontracten, zo was het een tijdlang in conflict met Uitgeverij Hachette.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in