Amazon onderschat vraag naar Kindle

0

De Kindle ebook reader van Amazon is dusdanig populair dat deze al ruim voor de feestdagen is uitverkocht. Amerikanen die de Kindle nu bestellen ontvangen de digitale boekenlezer pas begin 2009, volgens de Kindle-pagina op Amazon.com.

De Kindle werd onlangs nog geprezen door Oprah Winfrey, die zegt verknocht te zijn aan het digitale boekenplankje. Door de endorsement van de bekende talkshow-host (waarvoor ze naar verluidt een paar miljoen dollar ontving) sprongen de verkopen van de Kindle met grote sprongen omhoog, ook al hult Amazon zich in nevelen als het gaat om verkoopcijfers.

In de aanloop naar ‘Black Friday’ (de vrijdag na Thanksgiving, waarop het kadoseizoen begint) en Kerst blijkt de Kindle nog eens extra populair bij het Amerikaanse winkelpubliek. Daardoor is de Kindle inmiddels uitverkocht. Mensen die nu een Kindle bestellen ontvangen die pas begin 2009.

‘Lelijk eendje’ populair bij lezers
De populariteit van de Kindle is een opsteker voor Amazon-topman Jeff Bezos, die een jaar geleden nog flink bekritiseerd werd na de introductie van de Kindle. De e-reader werd met hoongelach ontvangen, mede door het design, dat volgens critici doet denken een jaren 70 science fiction apparaat. Maar de eenvoud van het gebruik en het grote aanbod van ebooks en digitale kranten heeft reeds menig boekenliefhebber kunnen overtuigen.

Dat de Kindle uitverkocht is kan ook te maken hebben met de beperkte capaciteit van de fabriek die de eInk displays maakt. Maar analisten hebben desondanks het vermoeden dat Amazon de vraag naar de Kindle te laag heeft ingeschat.

Bezos: voorlopig geen kleur
In een recent interview geeft Bezos aan dat er voorlopig geen Kindle met een kleurenscherm zal verschijnen. Ook bewegende beelden zijn voorlopig technisch niet mogelijk met eInk schermen. “Dat hoeft ook niet voor het type content dat we met de Kindle willen aanbieden”, aldus Bezos. Wel schijnt er volgend jaar een tweede versie van de Kindle te verschijnen, ook met een groter scherm.

De Kindle is alleen verkrijgbaar in de VS. Plannen om het apparaat in Europa te introduceren zijn er nog niet. In Nederland zijn de Cybook en de Hanlin V3 serieuze alternatieven voor de Kindle.

Vorig artikelDe langzame opmars van het e-book
Volgend artikeliPhone wint aan populariteit als ebook platform

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in